1. Moos. 20, Kol. 4

1. Moos. 20 Kol. 4

Ensimmäisen Mooseksen kirjan 20. luku kertoo meille siitä, miten Saara oli joutua kuningas Abimelekin haaremiin, vaikka oli Abrahamin vaimo. Tarina on kaikkinensa sidoksissa hyvin vahvasti muinaisen ajan kulttuuriin, joten en maallikkona yritäkään avata sitä sen enempää, mutta teksti nosti mieleeni sen, miten synti on elämässämme usein juuri samanlaista sekoilua. Abraham antoi ymmärtää väärin suojellakseen perhettään, Abimelek luuli tekevänsä oikein, mutta tuli sitten synnintuntoon, asiat sovittiin monien eri mutkien kautta ja rukouksen avulla tilit saatiin selviksi myös Jumalan kanssa. Kehtaisin väittää, että vaikka retoriikkamme usein antaa toisin ymmärtää, niin aika harvoin synti on täysin muusta elämästä irrallaan oleva, tietoinen, ylpeästi tehty päätös. Synti kietoutuu juuri tällaisilla kipeillä tavoilla niihin asioihin elämässämme, jotka ovat meille kaikkein tärkeimpiä. Onneksi on Jumala, joka osaa tulla väliin, aivan kuten hän tuli Abimelekin kanssa. Muuten olisimme inhimillisinä ihmisinä melkoisen pahasti hukassa monimutkaisten tilanteidemme kanssa.

Kolossalaiskirjeen viimeinen luku pitää sisällään perinteiseen tyyliin paljon esirukouspyyntöjä ja terveisten lähettämistä. Paavali toteaa: ”Rukoilkaa hellittämättä”. Jotkut saattavat kokea tämän taakoittavana. Pitääkö aina rukoilla? Entä jos ei jaksa? Olen itse kokenut toimivaksi tavaksi nähdä rukouksen ennemmin elämäntapana kuin varsinaisena polvistumisena tai ääneen puhumisena. Kun luen Raamattua, kyselen Pyhältä Hengeltä, mitä minun pitäisi ymmärtää. Kun maalaan maisemaa, ajattelen Jumalan yleistä ilmoitusta itsestään. Kun käyn kiivasta keskustelua uskosta ystäväni kanssa, luotan Jumalan vaikuttavan keskellämme. Tai jos en mitään tee tai ajattelekaan, niin huokaan epätoivossani maailman vahvimman sanan ”Jeesus”. Toki ns. ”perinteinen rukoilu” on äärimmäisen hieno ja tärkeä tapa hoitaa uskonelämää, mutta ei takuulla ainoa mahdollinen. Etsi oma tapasi ja toteuta sitä hellittämättä! Mutta pidä kuitenkin huoli, että teet sen tukeutuen Jumalan sanaan, sillä raja on kyllä olemassa. En esimerkiksi suosittele joogaa tai hypnoosia, sillä niiden tavoite on sukeltaa ihmisen sisimpään sen sijaan, että ne keskittyisivät kolmiyhteiseen Jumalaan ja Hänen hyvyyteensä.

Esteri