2. Sam. 4, 1. Tim. 4

2. Sam. 4 1. Tim. 4

“Siksihän me näemme vaivaa ja kilvoittelemme, että olemme panneet toivomme elävään Jumalaan, joka on kaikkien ihmisten pelastaja, varsinkin uskovien.” (1. Tim. 4:10).

Näin Paavali tiivistää evankeliumin ytimen ja elämän tarkoituksen tämän päivän Raamatunpaikassa. Evankeliumi (=iloinen uutinen) Jeesuksesta on hyvin yksinkertainen asia. Tie on jo valmiiksi aurattu ja viitta osoittaa yhteen suuntaan, Jeesukseen.

Yksinkertainen on myös Paavalin neuvo Timoteukselle, kuinka vääriin oppeihin tulee puuttua: Raamatun sanan lukeminen seurakunnalle, sen opettaminen ja Raamatun sanan mukaan kehottaminen. (j. 13–15).

Vaikka jumalanpalvelukset ovat olleet pidemmän aikaa verkossa ja uskovia ystäviäkään ei tule välttämättä tavattua koronarajoitusten vuoksi, rakennetaan tapoja nauttia ja sulatella Raamatun opetuksia. Nettijumalanpalvelusten tai raamattuopetusten kuunteleminen, viikottaiset chat-rukoukset tai hartaudet kaverin kanssa, päivän Raamatunpaikan lukeminen… mikä meille kullekin tuntuu luontevalta toimii. Eräs ystäväni esimerkiksi latasi puhelimeensa sovelluksen, joka piipahtaa valveilla ollessa tunnin välein ja muistuttaa, että nyt on jälleen aika suunnata ajatuksesta omista huolista Jumalan mahdollisuuksia kohti. Ja välillä hän lukaisee jonkin Raamatun jakeen.

Totuuden pahin vihollinen onkin lievästi muunneltu totuus, jonka eroa alkuperäiseen ei huomaa. Sen vuoksi tarvitsemme jatkuvaa muistutusta siitä, mitä Jumala oikeasti sanoi ja teki ja mitä hän meistä ajattelee.

Taustapohdintaa:

Kirjeissään Timoteukselle Paavali varoittaa moneen kertaan vieraista ja eksyttävistä opeista, jotka olivat tulleet Timoteuksen johtamiin uusiin kristillisiin seurakuntiin. Ilmeisesti tässä yhteydessä väärissä opeissa oli kyse evankeliumin päälle lisättyistä ohjeista ja säännöistä. Ne liittyivät ainakin sukuluetteloiden tutkimiseen, taruihin, vaatimukseen pysyä naimattomana ja tiettyjen ruoka-aineiden välttämiseen (1. Tim. 1:3–4 ja 1. Tim. 4:3–4).

Tunnistan omasta ajastamme samankaltaisia pyrkimyksiä. Etsimme hyvää oloa ja elämän tasapainoa erilaisista hyvinvointi- ja ruokavaliotrendeistä. Imemme vaikutteita elämäntapaguruilta, joiden opit sääntöineen ja kieltoineen täyttävät uskonnon tunnuspiirteet. Niin kuin urheilija tarvitsee valmentajaa ja jatkuvaa kuormituksen ja kehityksen seurantaa, sitä enemmän me tarvitsemme Jumalan sanan valmennusta ja Pyhän Hengen ohjausta kasvaaksemme kohti Jumalaa, eikä hänestä pois päin (vrt. 1. Tim. 4:8).

Heli