1. Kun. 10, 1. Piet. 2

1. Kun. 10

Tässä luvussa käydään läpi Salomon rikkauksia. Omaisuus on varmasti ollut tuon ajan maailmassa massiivinen. Pelkästään kullasta saadut vuositulot olivat nykyrahassa toista miljardia euroa. Mitä satunnainen matkailija nykyään sanoisi Salomolle? ”Oletpa sattunut syntymään hyvään sukuun.” ”Oletpa tehnyt hyviä diilejä.” ”Oletpa fiksu.” Mitä Saban kuningatar sanoi? ”Kiitetty olkoon Herra, sinun Jumalasi, joka on mieltynyt sinuun niin, että on asettanut sinut Israelin valtaistuimelle. Koska Herra rakastaa ikuisesti Israelia, hän on pannut sinut kuninkaaksi pitämään voimassa lakia ja oikeutta.” (jae 9)

Mitä tästä opimme? Kun jokin on hyvin, siitä on hyvä kiittää Jumalaa ihan ensimmäiseksi. Toiseksi, kyse ei ole omasta suorituksesta tai hyvästä tuurista, vaan kaiken takana on Jumala. Ja kolmanneksi, omaan kutsumukseen ja työhön on hyvä suhtautua vakavasti: jos Jumala on meidät johonkin paikkaan asettanut, homma on syytä hoitaa kunniakkaasti.

1. Piet. 2

On ilmeisesti hiukan epäselvää, mahtoiko Pietari tosiaan kirjoittaa nimissään olevat kirjeet, mutta nähtävästi kirjeiden sisältö ainakin sopii Pietarin suuhun, vaikka itse kirjoittaja olisi ollut joku muukin. Sikäli jae 13 (taipukaa keisarin alaisuuteen) on erityisen mielenkiintoinen, kun ajatellaan, että Pietari sai tiettävästi surmansa keisari Neron vainoissa 60-luvun alkupuolella. Kristittyjen kannalta sikäläinen hallinto oli siis suunnilleen huonoin mahdollinen, mutta Pietari ei kannustanut vallankumoukseen tai kansallistottelemattomuuteen.

Tätä taustaa vasten on mielestäni hiukan huolestuttavaa seurata vaikkapa koronarajoitteisiin tai -rokotteisiin liittyviä keskusteluja, joissa kristityt eri syistä tekevät pesäeroa virallisiin ohjeistuksiin. Tokihan voi olla, että viranomaiset tekevät huonojakin ratkaisuja, mutta silloinkin kristitty on mielestäni kutsuttu luomaan ympärilleen rauhaa, toivoa ja luottamusta, ei paniikkia ja epäluottamusta.

Heikki