Est. 5, Room. 4

Est. 5 Room. 4

Päivän Vanhan testamentin kohtaa lukiessa mieleeni nousee virnuileva kysymys: oliko kuningatar Ester viekas? Ainakin hän selkeästi tiesi, mistä köydestä vetää, kun ei mennyt heti suoraan asiaan, vaan lämmitteli kuningasta pitojen järjestämisellä. Ehkä joku voisi kutsua sitä manipulaatioksikin, mutta minua tämä enemmänkin rohkaisee lähestymään ihmisiä tietyllä tavalla. Sen sijaan, että olisin aina tekemässä tikusta asiaa, vaatimassa ja saarnaamassa, voin paketoida asiani kauniisti ja luoda vaikeitakin asioita käsitellessä aitoa suhdetta ihmisiin. Monet meistä tietävät varmasti myös tarinan siitä, kuinka aurinko ja tuuli kilpailivat, kumpi saa kadulla seisovalta mieheltä takin pois päältä. Vaikka tuuli kuinka yritti riuhtoa takkia pois, mies vain kietoutui tiukemmin sen sisään, kun taas auringon lämpö sai miehen riisumaan takin vapaaehtoisesti. Siitä mallia!

Kuten eilen mainitsin, olen todella huono uskomaan armoon. Niinpä kun luen Roomalaiskirjeen neljättä lukua siitä, miten usko tekee vanhurskaaksi, mieleeni alkaa nousta sellaisia ajatuksia kuin ”kuka sen nyt sitten päättää, että tämä kohta nostetaan merkitykselliseksi” tai ”entäs jos tämä on käännetty jotenkin väärin”. Armoon uskominen on sen verran radikaalia, että tunnollinen mieleni kaipaisi aukottomat todisteet siitä, että armoon saa uskoa. No, tänään en halunnut jättää näitä ajatuksia sikseen, vaan etsin netistä tietoa Roomalaiskirjeen historiasta (jonkun verran muistinkin teologian perusopintojen puolelta) ja törmäsin tietoon siitä, miten Roomalaiskirje oli Paavalilta siitä poikkeuksellinen kirje, ettei hän ollut koskaan vieraillut seurakunnassa, johon sen kirjoitti. Näin ollen kirjeen täytyy olla seikkaperäinen selonteko kristinuskosta ylipäätään. Olin kuullut tästä jo aiemmin ja varmasti monet teistäkin ovat (ehkä joku pitää tätä jopa vähän säälittävänä), mutta jos tekstiäni lukee joku muukin sellainen, jonka on vaikea uskoa armoon tai joka ei tätä ehkä tiennyt, niin toivottavasti kyseinen tieto antaa edes yhden loogisen perustelun uskoa armon todellisuuteen. Meidän ei välttämättä tarvitse vain toivoa, että asiat ovat jollain tavalla, vaan etsimällä tietoa ja käyttämällä aivoja voimme saada tällaisia tärkeitä näkökulmia.

Esteri