Jes. 27, Joh. 9

Jes. 27

Minulle on kerrottu, että viinitarha kuvaa Israelia. Tätä kielikuvaa käytetään Raamatussa useasti ja Jesajan kirjassakin se esiintyi jo luvussa 5. Jeesuskin kertoi muun muassa vertauksen viinitarhan vuokraajista ja siis liittyi tähän samaan perinteeseen. Tässä luvussa  Jumala kuvataan puutarhurina, joka hoitaa ja vartioi viinitarhaa.  Muut (vihollis)kansat ovat ohdakkeita ja orjantappuroita, jotka pyrkivät tukahduttamaan viiniköynnökset.

Minulle tämä kertoo siitä, että Israel ei säily kukoistavana ilman Jumalan huolenpitoa. Tutkin  (=googlasin) vähän viininviljelyn saloja ja kyllä se työtä vaatii.  Jos viinitarhan jättää oman onnensa nojaan, niin se villiintyy hyvinkin nopeasti. Sadon tuottaminen ei siis tavallaan ole viinitarhan luontainen tila. 

Tätä ajatusta on aika helppo soveltaa nykypäivään ja seurakuntaan. Kun tähän vielä liittää Jeesuksen opetuksen itsestään viinipuuna, niin paljastuu kuinka riippuvaisia Jumalasta todella olemme.

Joh. 9

Sokeana syntyneen miehen parantamista seuranneet tapahtumat muistuttavat sitä, mitä tapahtui luvussa 5, jossa Jeesus paransi 38 vuotta sairastaneen miehen. Taas sattui olemaan sapatti ja sapattikäsky nousi taas pääaiheeksi.  Häslingin päätteeksi parannettu mies ajettiin ulos synagogasta. Tämä on kyllä aikamoinen kertomus. Koska mies oli syntynyt sokeana,  häntä oli pidetty syntisenä koko hänen elämänsä ajan. Tai sitten hänen vanhempiaan, mikä tuskin tuntui sen paremmalta. Nyt Jeesus paransi hänet, joten vihdoinkin hän sai tuntea itsensä tavalliseksi ihmiseksi.  Ja olisi hänet varmaan hyväksyttykin, jos hän vain olisi suostunut sanomaan, että Jeesus oli syntinen. Houkutus oli varmasti valtava, mutta hän ei kuitenkaan langennut siihen.  Itseasiassa hän ei langennut myöskään Jeesuksen ylenpalttiseen kehuskeluunkaan. Eihän hän tässä vaiheessa tiennyt Jeesuksesta mitään muuta kuin että Hän oli parantanut hänet. Joten mies totesi vain, että Jeesuksen luonteesta hän ei osaa sanoa mitään varmaa, mutta eikös olisi aika merkillistä, että paha ihminen tekisi niin hyvän teon. Mitäs tuohon nyt voisi sanoa…

Niin, mitä Jeesus sanoikaan siitä, miksi mies syntyi sokeana? ”Niin on tapahtunut, jotta Jumalan teot tulisivat hänessä julki.” Tapahtumat osoittivat, että Jumala oli tosiaan tehnyt miehessä työtään jo pitkään. Se ei vain ollut tullut ilmi, koska kukaan ei todella kiinnittänyt häneen huomiota. Toki näön saaminen oli sekin Jumalan teko, mutta se tavallaan vain paljasti alla olevan taideteoksen. 

Kertomus päättyy onnellisesti, koska mies saa kohdata Jeesuksen uudestaan. Näin hänestä tuli näkevä sanan hengellisessä merkityksessä. Jeesuksen sanat todellakin summaavat hyvin tämän kertomuksen:

”Minä olen tullut tähän maailmaan pannakseni toimeen tuomion: sokeat saavat näkönsä ja näkevistä tulee sokeita.”

Marko