Jer. 21, Matt. 21

Jer. 21

Edellisessä luvussa Jeremia laitettiin jalkapuuhun sanomistensa takia, mutta nyt häneltä tultiin kysymään neuvoa. Tämän täytyy tarkoittaa sitä, että hänet oli koko ajan tunnistettu Jumalan profeetaksi. Häntä ei vain oltu haluttu kuunnella.  

Minä näen koko asetelman takana vääristyneen jumalakuvan. Jumala ei ollut hallitusmiehille oikeasti Herra, vaan pelkästään persoonaton voima, jota saattoi tarvittaessa taivutella omalle puolelleen joillakin tempuilla.  Jeremialle osoitetulla kysymyksellä haluttiin ohjeita näihin temppuihin.  Jumala ei kuitenkaan halunnut mitään temppuja, vaan oikeudenmukaisuutta. Tässä olisi meillekin paljon opittavaa.

Matt. 21

Jeesuksen ratsastuksessa Jerusalemiin on lopullisuutta. Hänen seuraajansakin ymmärsivät sen, mutta tulkitsivat tilanteen väärin. He luulivat, että nyt alkaa Israelin vapautus. En oikein tiedä, mitä he käytännössä odottivat. Jonkinlaista vallankumousta kenties? Jos näin on, niin  temppelin puhdistaminen saattoi olla heistä jännittävä merkki siitä, että nyt alkaa tapahtua. 

Tuo temppelin puhdistaminen on mietityttävä asia. Se on yksi niistä kertomuksista, jotka sisältyvät kaikkiin neljään evankeliumiin, joten selvästi sitä on pidetty muistamisen arvoisena asiana. Jeesus oli vihainen siitä, että temppelistä oli tullut kauppapaikka. Ehkä tästä löytyy yhtymäkohtia tuohon edellä olevaan Vanhan Testamentin kertomukseen.  Temppelistä oli tullut eräänlainen suuri kolikkoautomaatti, johon rahaa laittamalla saattoi saada vastineeksi mielenrauhaa. Samalla tavalla kuin Jeremian aikalaiset halusivat vain jonkin kikan, jolla saattoi selvitä hankalasta tilanteesta. Temppelissä harrastettu myynti rutisti jumalasuhteen muistuttamaan marketissa käyntiä ja siitä katosi kaikki persoonallisuus. 

Jeesus  tiesi olevansa matkalla kohti ristiä ja kuolemaa. Minä uskon, että tämä tietoisuus oli taustalla myös tässä teossa. Aikaa ei ollut paljon ja oli ensiarvoisen tärkeää varoittaa opetuslapsia luisumasta ulkokohtaiseen jumalanpalvelukseen. Tämä on varoitus meillekin,  sillä onhan kaupallisuus meidän ajassamme vielä moninkertaisesti hallitsevampaa kuin 2000 vuotta sitten.

Marko