Tämä luku antoi paljon ajattelemisen aihetta. Jumala ilmestyi Siinain vuorella. Kansaa varoitettiin usean otteeseen tulemasta liian lähelle. Vain Mooses sai nousta vuorelle ja hänkin vasta saatuaan siihen luvan. Siinain vuori itsessään ei kuitenkaan ollut mitenkään erikoinen. Kun tilanne oli ohi, sinne sai taas mennä vapaasti.
Jumalan läsnäolo näyttäytyy siis tässä luvussa pelottavana, jopa väkivaltaisena asiana. Tämä korostaa Jumalan voimaa. Aivan kuin kansa olisi seisonut aktiivisen tulivuoren vieressä. Myöhemmin suhtauduttiin vastaavalla kunnioituksella Jerusalemin temppeliin. Kaikkein pyhin ja ylipappi vertautuivat Siinain vuoreen ja Moosekseen.
Kun tämän pitää mielessä, on helppo ymmärtää, kuinka vaikea oli ottaa vastaan Jeesuksen puhetta Jumalasta taivaallisena, rakastavana isänä. Kuitenkin, jos lukee lukua tarkasti, tämäkin puoli Jumalasta tulee kyllä esille:
Te olette itse nähneet, mitä minä tein egyptiläisille ja kuinka olen kotkan siivin kantanut teitä ja tuonut teidät tänne luokseni. Jos te nyt kuuntelette minua ja pidätte minun liittoni, niin te tulette olemaan kansojen joukossa minun oma kansani. Koko maailma on minun, mutta teistä tulee minun pappisvaltakuntani ja pyhä kansani.
Pietarin pelastuminen vankilasta on myös kertomus Jumalan voimasta, joskin varsin erilainen verrattuna Siinain vuoren tulimyrskyyn. Pietari oli vankilassa, vieläpä kahlittuna kahteen sotilaaseen ja silti hän pystyi vain kävelemään ulos. Tapahtumalla oli suuri merkitys uskoville, jotka olivat olleen rukoilemassa ja nyt saivat konkreettisen vastauksen. Sotilaille ja Herodekselle tapahtumasta ei sen sijaan seurannut mitään positiivista muutosta.
Tämä luku kertoo siitä merkillisestä tosiasiasta, että vainot usein vain vahvistavat kristinuskoa. Kuten loppupuolella sanotaan: ”Jumalan sana levisi leviämistään”. Tämä on rohkaisevaa, mutta en halua romantisoida asiaa. Pietari pelastui, mutta Jaakob ei. Pietarikin joutui pelastumisestaan huolimatta piiloutumaan ja tiedämme, että hänetkin teloitettiin myöhemmin. Olen kuitenkin varma, että hän ja muut alkuseurakunnan jäsenet kohtasivat kuoleman Jeesuksen kanssa ja Hänen avullaan. He eivät olleet yksin, toisin kuin esimerkiksi Herodes kaikessa loistossaan lopulta oli aika säälittävä hahmo.
Marko