Sananl. 18, Apt. 9

Sananl. 18

Tässä luvussa on paljon puheeseen liittyviä sanontoja ja otsikoksi onkin osuvasti valittu yksi niistä:

Kielen varassa on elämä ja kuolema –
niin kuin kieltä vaalit, niin korjaat hedelmää.
 
Jäin miettimään puhetaitoa. Opetetaanko enää ihmisiä puhumaan, keskustelemaan tai perustelemaan mielipiteitään? Vai luotammeko vain siihen, että luonnostamme osaamme puhua. Koulussa varmaan näitä taitoja jonkin verran vielä harjoitellaan, mutta miten mahtaa olla aikuisten laita. Miten me ”vaalimme kieltämme”?
 
Toki me harjoittelemme asiaa huomaamattammekin, koska olemme päivittäin tekemisissä toisten ihmisten kanssa. Tai siis toivottavasti olemme. Somekulttuuri tunnetusti vähentää inhimillistä kanssakäymistä ja yksi sen seuraus on nimenomaan puhekulttuurin rapautuminen. Vai mitä sanoo päivän ensimmäinen sananlasku:
 
Eristäytyvä ihminen katsoo vain itseensä –
riita on valmis, jos häntä neuvot.
 
Tämä lause voisi sopia nykypäivän motoksi. Puhetaito on varmaan yhä ajankohtaisempi asia ja varmasti aikaisemmat sukupolvet osaisivat opettaa meille siitä yhtä ja toista. Tästä syystä näitäkin sananlaskuja kannattaa lukea ajatuksella. 
 

Apt. 9

Saulin kääntymiskertomuksesta huomaa, kuinka paljon maailma on muuttunut aivan muutaman viime vuoden aikana. Sehän vastaa sitä, että nykyään vaikkapa ortodoksijuutalainen tai islamilainen jihadisti tulee uskoon. Lapsena ja nuorena en tiennyt yhdestäkään tällaisesta tapauksesta. Mutta nyt vaikkapa youtubesta löytyy useita todistuksia siitä, kuinka aiemmin kristinuskoa jyrkästikin vastustaneet ihmiset ovat löytäneet Jeesuksen. Yleensä se vaatii henkilökohtaisen kohtaamisen Jeesuksen kanssa. Näinhän se oli tietenkin Saulinkin kohdalla.

Saulin kääntyminen näyttää lopettaneen kristittyjen vainot ainakin joksikin aikaa. Niiden organisointia varmaan vähän vaikeutti se, että pääpukari vaihtoi puolta. Tosin Saul itse ei tainnut rauhallista päivää enää nähdä. Hän joutui usean murhayritysten kohteeksi ja joutui jatkuvasti vaihtamaa paikkakuntaa. 

Tämä luku kertoo siitä, että loppujen lopuksi Jumalan toiminta on kaiken takana. Uusi Testamentti opettaa selvästi, että sanoma Jeesuksesta ei tarvitse levitäkseen meidän ponnistelujamme, sillä se leviää itsekseen. Mutta tietysti voimme olla mukana tässä työssä.

Marko