Hoos. 14 2. Tim. 1

Hoos. 14

2. Tim. 1   Paavalin ja Timoteuksen ystävyys

Paavali kirjoittaa kirjeen vankilasta. Hän kärsii rangaistusta, koska on evankeliumin kuuluttajan, apostolin ja opettajan kutsumuksessaan todistanut Herrastaan Jeesuksesta. Hänellä on aavistus omasta kuolemastaan (4:6) ja siksi kirje on tavallaan testamentti, jossa hän antaa viime hetken ohjeita ennen lähtöään. Paavalin sitoutuminen evankeliumiin on ihmeellistä ja ainutlaatuista, lähes yliluonnollista.

Paavalilla on erityisen lämmin suhde Timoteukseen, jota hän vahvistaa tervehtimällä “rakas poikani” sanoilla. Vaikka löydämme Raamatusta paljon tietoa Jumalan rakkaudesta meitä kohtaan, tarvitsemme kasvaaksemme ihmisinä arvokokemuksia omasta arvostamme jatkuvasti. Tässä on yksi esimerkki siitä. Itse asiassa tuli mieleen taas koulu, sillä tänäkin aamuna aloitan luokkani kanssa päivän tervehtimällä oppilaitani, että hyvää huomenta rakkaat …, johon oppilaat vastaavat takaisin, että hyvää huomenta rakas opettaja. Se on ollut yksi toimintakulttuuriimme kuuluva asia, jonka voima yllätti minut ensimmäisellä kerralla kuultuani ja tuntuu hyvältä joka kerta. Sanoillamme on suuri merkitys suhteissa kasvun ja hyvän ilmapiirin luomisessa.

Muita tärkeitä asioita toistemme rohkaisemiseen ja palvelemiseen ovat esirukous sekä hyvien asioiden huomaaminen ja niistä kertominen. Paavali kertoo rukoilevansa Timoteuksen puolesta kiitollisena hänestä lakkaamatta, päivin ja öin. Miten se on muille kuin Paavalille mahdollista, en tiedä, mutta kuvaa sitä läheistä sydänten yhteyttä, jota voimme Jumalan valtakunnassa kokea toistemme ja Jumalan kanssa. 

Usko, rakkaus ja terve oppi ovat jaksamisen kannalta tärkeitä asioita. Vähintään yhtä tärkeitä ovat armo, laupeus ja rauha, joista on syytä pitää kiinni, ja joissa voi myös levätä. Kaikkien ohjeiden ylle nousee kuitenkin yhteys Jumalaan Pyhän Hengen kautta. Pyhä Henki on puolustaja, joka lahjoittaa armolahjoja, uskoa, rakkautta ja muistuttaa Jeesuksen opetuksista. Hän on voiman, rakkauden ja terveen harkinnan henki (7). 

“Antakaamme siis Hengen ohjata elämäämme” (Gal 5:16)!

Juha