1. Moos. 43 Matt. 14

1. Moos. 43

Tässä luvussa kannattaa kiinnittää huomiota Juudaan, sillä tästä eteenpäin on nähtävissä, että hänestä on tullut veljesten tosiasiallinen johtaja, vaikka olikin ikäjärjestyksessä vasta neljäs. Kun Jaakob kuolinvuoteellaan siunaa poikansa, hän sanoo Juudalle: ”Sinun isäsi pojat kumartavat sinua.” (1. Moos. 49:8). 

Juuda mainitaan jo aiemmin Joosefin kertomuksen alussa, sillä hän oli se, jonka idea oli myydä Joosef orjaksi. Vaikka se saattoikin pelastaa Joosefin hengen, juutalaisen perimätiedon mukaan toiset veljet pitivät häntä syyllisenä Joosefin kuolemaan ja joidenkin arveluiden mukaan myös Jaakob epäili Juudan tappaneen Joosefin. Mahdollisesti Tamarin tapauksen (1. Moos. 38) yhteydessä mainittu tieto, että Juuda muutti pois veljiensä luota, kertoo juuri tästä.

Nyt Juuda on kuitenkin alkaa osoittaa johtajuutta positiivisessa mielessä ottamalla Benjaminin hengen vastuulleen ja vie veljekset uudelleen Egyptiin. 

Juudastahan polveutui sitten muutaman sadan vuoden kuluttua Daavid ja aikanaan Jeesus.

Matt. 14

Evankeliumin puolella on taas aika tuhdisti asiaa. Yksi tämän luvun hämmästyttävimmistä jutuista on se, että Pietari kävelee veden päällä. Toki Jeesuksenkin veden päällä kävely on yliluonnollista, mutta se että Pietari tekee saman perässä, on huikeaa. New Wine -kuvioista olen oppinut, että tullessaan maan päälle Jeesus luopui tietyistä jumalallisista ominaisuuksistaan. Hän ei ollut kaikkialla läsnä, hän ei tiennyt kaikkea eikä voinut tehdä mitä tahansa. Sen sijaan hän toimi Pyhän Hengen voimassa tehden sellaisia asioita, joita mekin voimme tehdä. ”Joka uskoo minuun, on tekevä sellaisia tekoja kuin minä teen, ja vielä suurempiakin” (Joh. 14:12)

Jeesus haastoi opetuslapsia tekemään samoja juttuja kuin hänkin. Jeesus lähetti opetuslapset kertomaan ilosanomaa, parantamaan sairaita, vapauttamaan sidottuja ja herättämään kuolleita. Ja tarvittaessa kävelemään veden päällä!

Tähän liittyen jakeessa 16 on hauska tilanne, jossa Jeesus käskee opetuslapsia ruokkimaan väkijoukon. En tiedä, onko tulkintani oikea, mutta haluaisin ajatella, että opetuslapset olisivat tosiaan voineet ruokkia ihmiset viidellä leivällä ja kahdella kalalla. Ehkä he eivät edes osanneet ajatella sellaista mahdollisuutta.

Välillä voisi olla hyödyllistä pysähtyä miettimään, miten Jeesus tässä minun tilanteessani toimisi. Voisinko minä toimia samoin? Jos en, niin miksen? Minussa kuitenkin vaikuttaa sama Pyhä Henki kuin hänessäkin. (Ef. 1:19)

Heikki