Tässäkin luvussa on paljon pohdittavaa. Seurakunta lähettää lähettää omat opettajansa eteenpäin. He eivät lähetä ylimääräistä, vaan sen joka soveltuu tehtävään parhaiten. He luottivat Jumalan pitävän seurakunnasta huolta, kun he ovat kuuliaisia.
Juutalainen syntyperä ei taannut, että ihminen seuraa Jumalaa. Barjeesus /Elymas piti Sergius Paulusta otteessaan, eikä halunnut menettää asemaansa. Hän oli niin täynnä omaa voimaansa, että uskaltautui haastamaan Jeesuksen seuraajat. Jeesus on kuitenkin vahvempi kuin pahan vallat ja Paavali käsitti sen. Käsitämmekö me? Ehkä vasta kun itse elää ja näkee, sen todella ymmärtää.
Tässä luvussa tapahtuu muutos henkilödynamiikassa. Tähän asti on kerrottu mitä ”Barnabas ja Saul” tekivät, mutta tästä hetkestä eteenpäin mainitaan ”Paavali ja Barnabas” tai ”Paavali seurueineen”. Paavalista siis tuli matkan johtaja. Pian kerrotaan, että Johannes Markus keskeytti matkan. Epäilen, että syynä oli, että hänen serkkunsa menetti johtajan aseman. Barnabakselle se ei ollut ongelma, mutta ehkä nuori sukulaipoika koki oman asemansa heikkenevän muutoksen myötä. Todellista syytä lähtöön en kuitenkaan tiedä. Yksi opettaja raamattukoulussa, jota kävin, pohti olisiko syynä, että Perge oli kylpyläkaupunki. Jospa Johannes Markus turhaantui ja lähti, kun vanhemmat miehet halusivat parannella kolotuksiaan kylpylässä.
Pisidian Antiokian saarna kuvataan varsin tarkasti. Juutalaisille tarjottiin ensin mahdollisuutta seurata Jeesusta. He olivat kiinnostuneita, kunnes koolle kokoontuivat väkijoukot. Ehkä heidän yhteisönsä oli uhattuna, kun he jäivät vähemmistöksi väkijoukon keskellä. Ehkä juutalaiset olivat arvostetussa asemassa yhteisössä ja muutos väestössä oli siksi uhka. Useimmiten vastustuksen taustalla on jokin taloudellinen intressi. Ehkä synagooga sai taloudellista tukea kaupungin johtohenkilöiltä, ja jos he olisivat kääntyneet kristityiksi, tuki olisi voinut loppua. Joka tapauksessa Paavali ja Barnabas jatkoivat matkaa ja Jumala siunasi uskovia ja täytti heidät Hengellään. Vaikeuksien keskellä saa monesti kokea Jumalan läsnäolon. Hän ei jätä!
Anna