1. Kun. 5, Joh. 9

1. Kun. 5

Salomonin viisaus on nykyäänkin käsite. Tässä luvussa sitä kuvaillaan mielenkiintoisella tavalla. Salomo oli kiinnostunut monista asioista, mutta erikseen mainitaan eläimet.  Hän oli myös psalmirunoilija ja sepitti sananlaskuja. Ennen kaikkea hän kuitenkin käytti viisauttaan hallinnon kehittämiseen ja vaurastumiseen.  Hänen aikanaan Israel eli ennennäkemätöntä suuruuden aikaa ja sen ajan ihmisista varmaan tuntui, että valtakunta oli ikuinen.

Tunnetuin Salomonin saavutuksista on kuitenkin Jerusalemin temppeli. Se olikin todella massiivinen projekti. Yhteensä 150 000 kantajaa ja kivenhakkaajaa työskenteli vuoristossa.  Ja tämä siis vain raaka-aineiden hankintaa varten! Temppelin rakentaminen vaikutti varmasti koko kansan elämään.  Se oli myös valtava piristysruiske taloudelle ja ulkomaankaupalle. Esimerkiksi puuta saatiin nykyisen Libanonin alueelta ja se maksettiin maataloustuotteilla.

Tätä lukua oli kiva tutkia! Mukavaa, että kerrankin kaikki meni putkeen ja Salomo menestyi kaikessa, mihin ryhtyi.  Kovin paljoa en kyllä siitä oppinut.  Se kuitenkin muistuttaa meitä siitä, että järjen käyttö on sallittua.

Joh. 9

Jeesuksen parantaman miehen käytös on todella opettavaista tässä luvussa.  Kun häneltä kysyttiin Jeesuksesta, hän vastasi armottoman rehellisesti. Aluksi hän kertoi lyhyesti faktat eli mitä Jeesus teki ja mitä hänelle itselleen tapahtui:

”Hän pani tahnaa silmilleni, sitten kävin pesulla, ja nyt minä näen.

Tämä miehen puhetyyli kuulostaa hyvin suomalaiselta! Ei mitään turhaa koristelua, vaan pelkkää asiaa.  Kyllähän hän kysyttäessä ilmoitti oman mielipiteensä Jeesuksesta, taas melko lyhytsanaisesti:

”Hän on profeetta.

Mutta sitten hän joutuikin vastaamaan vaikeampiin kysymyksiin. Hänhän oli  tavannut Jeesuksen vain pikaisesti, eikä oikeasti tiennyt Hänestä juuri mitään.  Oliko Jeesus syntinen? Mies vastasi taas hienosti:

”Onko hän syntinen, sitä en tiedä. Mutta sen tiedän, että minä, joka olin sokea, nyt näen.”

Kysymykseen Jeesuksen syntisyydestä hän siis vastasi vain: ”En tiedä”.  Hän ei siis lähtenyt arvailemaan, vaikka hänellä asiasta varmasti  jonkinlainen mielipide olikin.  Sen sijaan hän vaihtoi aihetta ja puhui siitä, mitä tiesi.  Jeesuksen seuraajien ei tarvitse osata vastauksia kaikkiin kysymyksiin.

Tämän luvun äärellä pyydän itselleni samaa suoraviivaista rehellisyyttä ja rohkeutta.

Marko