1. Kun. 9, Joh. 13

1. Kun. 9
Joh. 13

Päivän Johanneksen luvun punaisena lankana kulkee rakkaus.

 
Alussa sanotaan Jeesuksesta näin: ”Hän oli rakastanut omiaan, jotka olivat tässä maailmassa, ja hän osoitti heille täydellistä rakkautta loppuun asti.”  Joh 13:1. 
Jeesuksen kaikkea toimintaa ohjasi rakkaus. Rakkaus Isään ja rakkaus ihmisiin. Kaikkessa hänen tekemisessään alusta loppuun asti. Ja tänään hän näyttää meille yhden esimerkin, jolla hän osoitti rakkauttaan opetuslapsilleen. Oltiin viimeisellä aterialla ja Jeesus ottaa ja alkaa pestä opetuslasten jalkoja. 
 
Lähestyvän kärsimyksensä edessä Jeesus ei kaipaa itselleen huomiota ja lohdustusta vaan kääntää kaiken huomionsa opetuslapsiin. Rakastaa hyvin käytännöllisellä, arkisella tavalla. Pietarin reaktioista päätellen opetuslapset olivat hämillään, mutta arvatenkin jalkojen peseminen virkisti ja tuntui hyvältä. 
 
Luvun loppupuolella Jeesus antaa opetuslapsilleen uuden käskyn. ”Minä annan teille uuden käskyn: rakastakaa toisianne! Niin kuin minä olen rakastanut teitä, rakastakaa tekin toinen toistanne”, Joh 13:34. Jeesus oli näyttänyt esimerkkiä käytännöllisestä rakastamisesta ja nyt hän yksi selitteisesti käski opetuslapsiaan rakastamaan samalla tavoin.
 
Koen riittämättömyyttä aiheen äärellä, joten viisainta kääntää luvun nostattamat ajatukset rukouksiksi.
Pyydän oikeaa asennetta, motiivia tekemisiini. Pyydän huomaavaisuutta keksiä keinoja osoittaa rakkautta arjen keskellä. Kuka tänään tarvitsee sitä, että hänet huomataan? Pyydän, että Pyhä Henki täyttäisi minut uskolla, toivolla ja rakkaudella, 1 Kor 13:13.
 
Jeesus jatkaa vielä: ”Kaikki tuntevat teidät minun opetuslapsikseni, jos te rakastatte toisianne”, Joh 13:35

 

Tiina