2. Kun. 18, Ilm. 15

2. Kun. 18

Hiskia oli Raamatun todistuksen mukaan paras Juudan kuninkaista. Hän oli uskossaan tinkimätön ja toteutti monia uudistuksia. Toisaalta hän oli ilmeisen nöyrä ja maanläheinen ihminen.  Hiskian vaiheet opettavat rukoilemaan ja luottamaan Jumalaan.

Hiskian valtakausi osui poliittisesti levottomaan aikaan.  Israelia ahdisti erityisesti Assyria, kuningas Sanheribin johdolla.  Assyria oli inhimillisesti ajatellen ylivoimainen vihollinen ja siksi Jerusalemin säästyminen valloitukselta Hiskian aikana onkin suuri ihme.

Itselleni tuli mieleen, että suuri ulkoinen uhka saattoi olla myös yksi syy siihen, että Hiskia pysyi niin uskollisena Herralle.  Koska koko valtakunnan tulevaisuus oli vaakalaudalla,  hänellä ei ollut varaa sooloilla. En yritä vähätellä Hiskian uskollisuutta.  Monet muutkin kuninkaat olivat olleet samassa tilanteessa ja useat heistä käyttäytyivät aivat toisin. Kaikki heistä kuitenkin joutuivat valitsemaan sen, mihin he ensisijaisesti luottivat. Kun ajat ovat rauhallisemmat, niin asioiden voi antaa vain mennä omalla painollaan. Hiskia valitsi viisaasti ja hän saikin elää kuninkaana elämänsä loppuun saakka.

Ilm. 15

Päivän Uuden Testamentin luku  kertoo enkeleistä,  jotka toteuttavat ”viimeisiä” vitsauksia. Luvun keskellä on laulu, jossa puhutaan Jumalasta kansojen kuninkaana, joka tuomitsee oikein.

Tätä laulua kutsutaan ”Mooseksen, Jumalan palvelijan, ja Karitsan” lauluksi. Tämä ilmaus herätti mielenkiintoni.  Johanneksen evankeliumin ensimmäisessä luvussa (jae 17) on seuraavat sanat ”Lain välitti Mooses, armon ja totuuden toi Jeesus Kristus”. Minusta on lohdullista, että puhuttaessa Jumalasta tuomarina, ei käytetä vain ”Mooseksen laulua” eli kovaa lakia, jossa ei ole mitään sijaa armolle. Mooseksen lauluun lisätään ”Karitsan, eli Jeesuksen, laulu”. Laki on siis tuomion taustalla, mutta tuomari on kuitenkin Jeesus. Hän on täynnä armoa ja totuutta.

Yksi tämän luvun sanoma on se, että peto on mahdollista voittaa. Tästä tekstissä kertovat edellä mainitun laulun laulajat. Voitto saavutetaan pysymällä lujasti Jeesuksen seurassa.  Tämä muistuttaa valintaa, jonka Hiskia teki omana aikanaan.

Näissä merkeissä hyvää viikkoa kaikille!

Marko