2. Kun. 19, Ilm. 16

2. Kun. 19

Luku on otsikoitu Kuningas pyytää Jesajalta apua. Jesaja oli Jumalan profeetta ja siksi luotettava avun lähde kuningas Hiskialle. Nimittäin vihollisia ja vihollista asennetta oli ympärillä. Hiskia sai jopa uhkailukirjeen viholliselta. Siinä muiden kansojen aiemmilla voittamisilla kehuttiin ja uhottiin, kuinka ne oli voitettu niiden jumalista huolimatta. Uhkailija luuli, että elävä Jumala olisi voimassaan verrattavissa  muiden kansojen itsetehtyihin kivisiin, puisiin jumaliin ja siksi Israelin kansa tulisi olemaan voitettavissa yhtä lailla.

Millaiset uhkakuvat mieltämme painavatkaan, on mahdollista tehdä kuin Hiskia ja levittää uhkakuvat Herran eteen ja pyytää apua. Hiskian rukous päättyi (jae 19) ” …sinä yksin olet Herra ja Jumala.” Jesajan kautta tuli Herralta viesti: ”Minä kuulin sinua, …”. Tämä rohkaisee rukoilemaan kaikenlaisen pyörityksen ja painostuksenkin keskellä. Jumala kuulee, Hän auttaa ajallaan ja tavallaan.

Ilm. 16

Tämä luku on otsikoitu Jumalan vihan maljat. Näitä maljoja on yhteensä seitsemän. Maljat ovat laadultaan erilaisia ja ne vaikuttavat pääasiassa luonnossa.  Kun luen näitä tapahtumia, vaikuttaa siltä, ettei seurakunta enää ole maan päällä. Jumalan ylistyksestäkin vastaavat enkeli (jae 5) ja alttari (jae 7). Ajattelen, että jos seurakunta olisi maan päällä, sen kyllä kerrottaisiin huutavan Jumalaa avuksi ja saavan lohtua. Vertauskuvia tai kuvailuja tapahtumista on osin vaikea ymmärtää. Näitä lukiessa voimme täysin turvautua rakastavaan Jeesukseen. Meille tuo määritelmää jakeen viisi enkelin sanat: ” Vanhurskas olet sinä, joka olet ja joka olit, sinä Pyhä, joka annoit nämä tuomiot.” Tässä samassa Vanhurskaassa olemme turvassa Jeesuksen ansiosta.

Pirkko