Hes. 6, Matt. 20

Hes. 6 Matt. 20

Kuten edellisistä luvuista olemme jo huomanneet, Hesekielin tehtävänä oli julistaa niin vertauskuvallisin teoin (4. luku) kuin sanoin (5. luku). Tämä Hesekielin kirja on ainakin minulle hyvin vaikeasti tulkittava kirja, mutta sen verran tässä vaiheessa avautuu, että viesti oli todella tyly: tuomion sanoma. Tuomioiden tehtävänä on johdattaa kansa näkemään, että Herra on kaiken takana. Tässä vaiheessa on kuitenkin jo hyvä tiedostaa, että tuomion sanoma ei ole se vihoviimeinen sana, vaan se raivaa tietä armon julistukselle.

Tämän päivän tekstissä (6. luku.) on toinen tuomion sana. Sen mukaan ihmiset eivät olleet palvelleet vain Herraa, vaan myös muita jumalia. Jumalanpalvontaan oli sekoittunut jotain, mitä siihen ei kuulunut, ehkä jotain vanhoja uskomuksia ja tapoja, epäjumalanpalvontaa. Tätä samaa tapahtuu valitettavasti nykyään meidänkin aikanamme. Lopulta tästä seuraa se, että emme enää muista millainen Jumala oikeasti on ja meillä on Jumalasta vain omat ajatuksemme. Kenties sellaisia ajatuksia, joiden kaltaisen haluaisimme jumalan olevan.

___

Päivän Matteuksen evankeliumin luvun (20) alkuosan vertauksesta ei jää epäselväksi se, että taivasten valtakunnan lainalaisuudet eivät vastaa sitä, mitä me pidämme normaaleina. Kuinka väärältä saattaa tuntuakaan se, että ensimmäiset tulevat viimeisiksi ja viimeiset ensimmäisiksi. Jumalan valtakunnan tavoille oppiminen ei siis ole mitenkään helppo juttu. Niinpä meidänkin on hyvä viettää paljon aikaa Jumalan Sanan äärellä ja tutkittava sen avulla omaakin elämäämme. Emmehän myöskään haluaa unohtaa, millainen Jumala oikeasti on.

Katsoessamme ristille naulittua Herraa Jeesusta, näemme kaikkein ensimmäisen tulleen kaikkein viimeisimmäksi. Sinua ja minua varten hän suostui kuolemaan häpeällisen kuoleman ristillä ja eli siten opetuksensa todeksi todella hirvittävällä tavalla. Niin valtavasti Hän meitä rakastaa. Tulemalla viimeiseksi hän avasi kuitenkin samalla meille oven luokseen. Ja sinne hän kutsuu meitä. Hän haluaa saada pelastaa sinut ja minut synnin ja kuoleman vallasta.

Mikko