Joel 4, 1. Kor. 4

Joel 4 1. Kor. 4

Tuomiopäivän teema jatkuu. Jooelissa kokoonnutaan tuomiolle Josafatinlaaksoon, joka ilmeisesti on Kidronin laakso. Se on siis Jerusalemin (temppelivuoren) ja Öljymäen välinen laakso, jossa sijaitsee mm. Getsemanen puutarha. Juutalaisessa perimätiedossa paikkaa on vanhastaan pidetty paikkana, jonne messias saapuu ja jossa nähdään viimeinen tuomio. Tästä syystä laaksossa on paljon vanhoja juutalaisia hautoja. Jeesushan palaa todennäköisesti aikanaan Öljymäelle, joten samoilla nurkilla pyöritään. 

Paavalikin jatkaa vielä hiukan teemaa: ”Älkää siis tuomitko ennenaikaisesti, ennen kuin Herra tulee. Hän valaisee pimeyden kätköt ja tuo esiin sydänten ajatukset, ja silloin itse kukin saa kiitoksen Jumalalta.” Tästä herää vielä pari ajatusta. Toisin kuin maallisessa tuomioistuimessa, jossa tuomio perustuu sellaisiin tekoihin jotka voidaan kiistatta todistaa, viimeisellä tuomiolla arvioidaan paitsi tekemisemme, myös ajatuksemme ja asenteemme. Pelottavaako? Olisihan se, mutta muistettakoon että Jeesuksen sovitustyö kuittaa jo kaikki ne jutut, joissa olemme tehneet väärin ja pääsemme jakeen loppuosaan ”itse kukin saa kiitoksen Jumalalta”. Niistä jutuista joissa taas olemme onnistuneet, saamme kiitoksen ja palkan (1. Kor. 3:14). Ja kukapa nyt palkkapäivää pelkäisi!

Heikki