Aam. 1, 1. Kor. 5

Aam. 1 1. Kor. 5

Aamoksen kirja alkaa mielenkiintoisella ajoituksella ”tämän sanoman Israelista hän sai kaksi vuotta ennen maanjäristystä”. Ja todellakin, vuosi sitten uutisoitiin, että geologiset ja arkeologiset löydöt puhuvat sen puolesta, että noin vuonna 760 eKr. tapahtui Israelissa valtavan suuri maanjäristys. Jotkut tutkijat arvelevat sen olleen yli 8 magnitudia. Joka tapauksessa järistys oli niin mieliinpainuva, että Sakarjakin viittaa siihen vuosisatoja myöhemmin: ”Te pakenette, niin kuin paettiin maanjäristystä Juudan kuninkaan Ussian aikana.” (Sak. 14:5) Aamosta lukiessa kannattaa pitää mielessä, että tuo järistys oli tulossa aivan lähitulevaisuudessa.

Aamos eli siis jakaantuneen valtakunnan aikana, jolloin asiat olivat vielä suhteellisen hyvin. Elettiin rauhassa ja vauraasti. Aamos oli kotoisin Juudan (etelävaltio) puolelta, mutta hänen sanomansa kärki oli Israelin (pohjoisvaltio) puolella. On viitteitä siitä, että tätä ”pahanilmanlintua” ei katsottu Israelissa kovin hyvällä ja hänet saatettiin karkottaa takaisin Juudan puolelle. Aamos oli ilmeisesti ensimmäinen VT:n profeetoista, joka kirjoitti sanomansa ylös. Voi olla, että Aamos lähetti sanomansa Israeliin kirjallisena, jos hänen ei annettu enää julistaa siellä suullisesti.

Tässä ensimmäisessä luvussa Aamos aloittaa ympäröivistä kansoista ja kaupungeista ja puuttuu niiden tekemiin synteihin. Paitsi maanjäristysteema, Aamos viittaa myös tuleviin vihollisiin ja taisteluihin ja ennakoi jo pakkosiirtolaisuudenkin aikaa. Tänään otan kaikesta tästä opikseni, että Jumala tietää kaiken mitä on tulossa eikä minulla ole mitään hätää, kun kuuntelen mitä hänellä on sanottavana.

Heikki