1. Moos. 36, 2. Tim. 2

1. Moos. 36

Esau oli myös suuren kansan kantaisä.  Tämä kansa asui Edomissa, aivan Israelin naapurissa.  Huolimatta yhteisestä taustasta edomilaiset ja israelilaiset eivät tainneet koskaan olla veljiä keskenään, vaikka varsinaista sotaa niiden välille ei tullutkaan ennen Saulin aikaa. Tästä huolimatta edomilaisten sukupuu esitellään raamatussa, mikä tarkoittaa sitä, että juutalaiset osasivat sen ulkoa. Kuinkahan hyvin me osaisimme kertoa naapurikansojemme vaiheista, muuten kun siltä osin kuin ne koskettavat meitä itseämme? 

2. Tim. 2

Paavalin sanoissa Timoteukselle on sellainen sävy, että tämä saattoi olla viimeinen kirje. Se kuulostaa testamentilta, tai ainakaan Paavali ei oleta pääsevänsä itse laittamaan asioita kuntoon. Vastuu on siis Timoteuksella. Sen aikainen tilanne kuulostaa riitaiselta. Seurakunnassa oli omituisia oppeja. Jotkut opettivat jopa, että ylösnousemus oli jo tapahtunut! En oikein ymmärrä, mitä tuo voi edes tarkoittaa, mutta on helppo kuvitella, että sellainen opetus aiheutti sekaannusta ja hämmennystä. 

Paavali haluaa varmistaa, että oikea terve oppi ei katoa. Sen vuoksi  vastuuta  piti nyt jakaa laajemmalle. Timoteuksen piti valita luotettavia ihmisiä, joille hän itse opettaa kaiken mitä itse on oppinut  ja he sitten vuorostaan osaavat opettaa muita. Seurakunta on siis riippuvainen vastuunkantajistaan ja on tärkeää, että heitä on riittävän monta. Tämä on hyödyllinen periaate myös meille, jotka haluamme nykypäivän tilanteessa rakentaa seurakuntaa.

Huolimatta siitä, että Paavali näyttää aavistelevan loppuaan, hän säilyttää rohkaisevan ja toiveikkaan sävyn. Hän on tosin kahleissa, mutta Jumalan sana  on vapaa ja leviää ilman häntäkin. Hän siis elää kuten opettaa, eikä millään tavalla ajattele olevansa korvaamaton. Siitä huolimatta hän myös tuntee arvonsa ja tietää kärsivänsä Jeesuksen tähden.  Jumalan olemus on olla uskollinen ja Paavali luottaa siihen, että Hän ei hylkää.

Tämä luku päättyy kehotukseen välttää riitoja. Tämäkin on asia, joka kannattaisi nykyään muistaa. Meidän pitäisi siis olla ystävällisiä kaikille. Tämä on tietysti helpommin sanottu kuin tehty,  mutta varmasti ainoa mahdollisuus. 

Tämä on siis varsin rikas luku ja ansaitsee tulla tutkituksi tarkasti. Tekstin ääressä rukoilen, että osaisimme seurakunnassamme noudattaa Paavalin opettamia periaatteita.

Marko