2. Moos. 21, Joh. 3

2. Moos. 21 Joh. 3

Nikodemos oli uskonnollinen ihminen, maallikko-opettaja ja esikuvallisen hurskas mies. Ihmisten silmissä hän oli kärkikastia. Hyveellinen elämä ei kuitenkaan riittänyt viemään häntä lähellekään Jumalan valtakuntaa.

Nikodemos joutui täysin ymmälle kohdatessaan Jeesuksen. Nikodemos piti Jeesusta Jumalan profeettana. Yöllisen kohtaamisen seurauksena Nikodemoksessa ilmeisesti tapahtui käänne, uskoontulo, sillä myöhemmin hän, itsekin neuvoston jäsen, yritti puolustaa Jeesusta, kun tätä oltiin tuomitsemassa ristiinnaulittavaksi (Joh. 7:51). Nikodemos oli myös se, joka pelotta pyysi lupaa haudata Jeesuksen hänen ristiinnaulitsemisensa jälkeen (Joh. 19:39).

Muutama päivä sitten kohtasin ihmisen, joka kertoi meditoivansa mielellään luonnon keskellä ja muinaisilla pyhillä paikoilla. Kysyin häneltä, mitä hän meditoimalla tavoittelee. Hän kertoi etsivänsä rauhaa, voimaa sisimmästään ja yhteyttä kosmokseen meditoinnin kautta. Hän kertoi, että kokee luonnon puhuvan hänelle. Minä puolestani olin sitä mieltä, että luonto ei koskaan puhu minulle, vaikka kuinka vietän aikaa ja rauhoitunkin sen keskellä. Minulle puhuu vain Raamatun Jumala, joka on kaiken ympäröivän luonnon Luoja.

Minulle jäi tunne, että tämä uusi tuttava etsi samaa kuin minä, mutta hän etsi sitä luodusta, ei Luojasta. Hän ei myöskään tiennyt, että Luoja oli jo valmistanut vastauksen hänenkin etsintäänsä Jeesuksen kautta.

Jäin sanattomaksi. Olisin kaivannut tämän ihmisen kanssa samanlaista viisautta, jolla Jeesus kohtasi Nikodemoksen. Olisin halunnut välittää tuolle ihmiselle edes jotakin Jeesuksen sanoista Nikodemoksen seurassa: sitä, että ihmisen yritys jalostaa itseään ja pyrkiä kohti hyvää ei pelasta häntä, eikä tuo hänelle lopullista rauhaa. Ihminen itse jää aina pimeyteen (Joh. 3:19); sen miten ihminen itsestä poispäin kääntyminen kohti Jumalaa tuo vastaukset moniin kysymyksiimme; ja sen miten ihminen syntyy uudesti Jumalan lapseksi ja löytää sen kautta yhteyden itseensä, Jumalaan, toisiin ihmisiin ja kosmokseen. Rukoilin monta päivää tuon ihmisen puolesta.

Jatketaan rukousta, että saisimme toimia ympärillämme eläville ihmisille tien ja suunnan näyttäjinä kohti Jeesusta.

Heli