Ps. 7, Juud.

Ps. 7 Juud.

Juudaksen kirje on lyhyt kirje Johanneksen tekstien (kirjeet ja Ilmestyskirja) välissä. Juudas esittäytyy Jaakobin veljenä, joten Jaakob lienee ”the” Jaakob, Jeesuksen veli, Jerusalemin seurakunnan johtaja ja Jaakobin kirjeen kirjoittaja. Se tarkoittaa, että Juudaskin oli Jeesuksen veli (tai no, velipuoli), mutta itse hän ei tee siitä numeroa.

Mielenkiintoisena yksityiskohtana Juudaksen kirje on hyvin lähellä toisen Pietarin kirjeen toista lukua, jopa niin lähellä että herää plagiointiepäilys. Tekstit eivät kuitenkaan istu niin hyvin toisiinsa, että toinen perustuisi suoraan toiseen. Yksi hyvä selitys voi olla, että molempien taustalla on jokin kolmas kirje, joka kiersi tuolloin seurakunnissa ja oli tuttu niin Juudakselle kuin Pietarillekin. Joka tapauksessa teema, eli varoitus vääristä opettajista on niin tärkeä, että kirkon tukipylväät ovat halunneet alleviivata sitä omissa nimissäänkin. Eli eräänlainen senaikainen Facebook-jako…

Olennaisin löytyy kuitenkin jakeesta 20: ”rakentakaa te edelleen elämäänne pyhimmän uskonne perustalle, Pyhässä Hengessä rukoillen”. Nykyäänkin on tarjolla monenmoista teologiaa ja uhkatekijää niin kirkon sisällä kuin ulkopuolellakin, mutta liian huolissaan niistä ei tarvitse olla. Pidetään kiinni perusasioista ja eletään tänäänkin Pyhän Hengen täyttämää elämää. Se riittää.

Heikki