5. Moos. 30, Mark. 7

5. Moos. 30

Kaikkien aiemmin lueteltujen pilkuntarkkojenkin lakipykälien jälkeen on mielenkiintoista lukea, miten laki ”on aivan teidän lähellänne, teidän suussanne ja sydämessänne” (jae 14). Varsinaiset lakipykälät siis täyttyvät tavallaan itsestään, kunhan suhde Jumalan kanssa on kunnossa. Nykyäänkin ulkopuolisilla on helposti sellainen käsitys, että uskovaiset ”eivät saa” vaikkapa ryypätä tai kiroilla ja joutuvat kovasti pinnistelemään, etteivät rikkoisi näitä sääntöjä. Oikeastihan Jeesuksen seurassa kulkeminen vaikuttaa meihin niin, että ryyppääminen ja kiroilu jää vähemmälle, mikä tietysti näyttää siltä kuin noudattaisimme jotain pykäliä.

Mark. 7

Jeesus jatkaa samasta aiheesta ja viittaa Jesajaan: ”Tämä kansa kunnioittaa minua huulillaan, mutta sen sydän on kaukana minusta.” (jae 6) Juutalaisten, varsinkin fariseusten, ongelma oli juuri siinä, että he pyrkivät olemaan ulkoisesti kovin ”uskovaisia”, mutta heidän sisimpänsä ei heijastanut Jumalan läheisyyttä. Jumala tahtoo, että me muutumme sisältä ulospäin! Jos siis kamppailemme jonkin synnin tai väärän käyttäytymismallin kanssa, paras lääke ei välttämättä ole se, että yritämme hammasta purren toimia toisin vaan se, että pyrimme lähemmäksi Jeesusta ja annamme hänen hoitaa asian.

Heikki