5. Moos. 31, Mark. 8

5. Moos. 31

Tässä luvussa on yksi merkittävimmistä kapulanvaihdoista Raamatussa, kun Israelia vuosikymmenet johtanut Mooses luovuttaa johtajan paikan Joosualle. Tuossa vaiheessa Joosuakin oli jo kulkenut Mooseksen rinnalla kymmeniä vuosia ja oli nähnyt varmasti kaikki samat ihmeet kuin Mooseskin. Silti on jotenkin jännä, että Joosualle toistellaan yhä uudelleen: Ole vahva, ole luja, ole rohkea. Mooses evästi Joosuaa näin ja Jumala sanoi samaa. Kun muutaman päivän kuluttua pääsemme Joosuan kirjaan, huomaamme nuo samat sanat sielläkin useaan kertaan. Oletan, että Joosua tarvitsi sitä. Ehkä hän oli niin tottunut kulkemaan Mooseksen perässä, että ajatus johtovastuun ottamisesta jännitti. Toisaalta hän myös tiesi, että edessä olisi monta tiukkaa taistelua ennen kuin koko luvattu maa olisi vallattu, joten pieni pelko oli ehkä aiheellistakin. Rohkaistaan mekin toisiamme, kun Jumala kutsuu meitä uusiin hommiin!

Mark. 8

Jakeesta 27 alkaa hiukan erilainen jakso evankeliumissa. Tähän saakka on kerrottu paljon erilaisista ihmeistä, joita Jeesus teki ja muutamista vertauksista ja opetuksista. Tämän jälkeen Markus ei kuvaa enää kuin muutaman ihmeen. Käännekohtana on keskustelu, jossa Jeesus kysyy suoraan opetuslapsilta kuka hän heidän mielestään on. Kun opetuslapset ymmärtävät Jeesuksen henkilöllisyyden, Jeesus siirtyy puhumaan omasta ja opetuslasten tulevaisuudesta. Jeesus siis tavallaan vie oppilaitaan ja kansanjoukkoja vähitellen pienin askelin kohti lopullista päämäärää. Jos Jeesus olisi aloittanut julistamalla ensimmäisenä suureen ääneen olevansa messias, hänet olisi joko kivitetty jumalanpilkasta tai jätetty kokonaan huomioimatta, sillä vähän päästä nousi muutenkin esiin hourupäitä, jotka väittivät olevansa messiaita.

Tätä meidän on syytä miettiä nykyäänkin. Jos kirkosta vieraantuneelle nykyihmiselle ensimmäisenä sanotaan ”usko Jeesukseen, ettet joudu helvettiin”, viesti todennäköisesti kaikuu kuuroille korville. Mutta jos onnistumme pienin askelin viestimään, että Jeesus on meille tärkeä ja ihmiset vaikkapa näkevät jonkin rukousvastauksen omin silmin, Jeesuksen persoona alkaakin kiinnostaa aivan toisella tavalla.

Heikki