5. Moos. 32, Mark. 9

5. Moos. 32

Luku 32 on se laulu, jonka Jumala edellisessä luvussa käski Mooseksen opettaa kansalle. Jumala tiesi valmiiksi, että israelilaiset luopuvat hänestä kun heillä alkaa mennä hyvin luvatussa maassa. Jumala sanoi, että tämä laulu on todiste: sitten kun heillä menee huonosti, tämä laulu kertoo miksi näin on käynyt. Lauluhan pysyy mielessä ja siirtyy muuttumattomana sukupolvelta toiselle paljon paremmin kuin suorasanainen teksti.

Mark. 9

Jämähdin heti luvun alkuun, missä Jeesus on kirkastusvuorella Pietarin, Jaakobin ja Johanneksen kanssa. Miksihän Jeesus otti seuraansa vain osan opetuslapsista? Ja miksi juuri nämä kolme? Ja liittyykö myöhempi ”kuka meistä on suurin” keskustelu tuohon samaan? Seuraavassa luvussahan on vielä sellainen tilanne, jossa Jaakob ja Johannes suoraan pyytävät Jeesukselta paikkoja hänen vierestään. Nousikohan Jeesuksen valinta veljeksillä ns. päähän.

Varmaan on ainakin niin, että tämä kolmikko nousi apostoleista johtajiksi Jeesuksen ylösnousemuksen jälkeen. Varmaan siellä oli mukana väärääkin pyrkyryyttä, mutta myös vilpitöntä halua muuttaa maailmaa. Luulen, että kirkastusvuori oli osaltaan valmistautumista tuleviin haasteisiin. On tärkeää, ettemme ole kateellisia toisille siitä, miten Jumala tuntuu heidän elämässään toimivan. Jumala tietää tasan tarkkaan, mitä me itse kukin tarvitsemme ja hän rakentaa tulevaisuutta ehkä kymmenien vuosien päähän antaessaan meidän kohdata niin siunauksia kuin vaikeuksiakin.

Heikki