2. Aik. 19, Matt. 14

2. Aik. 19

Josafat palailee harharetkeltä ja saakin Jehun tuomana terveisiä: sotaretki oli tyhmästi tehty. Mutta sitten Josafat palailee taas ruotuun ja tekee tukun hyviä valintoja järjestellen oikeusjärjestelmää. Hän antaa myös tosi hyviä neuvoja tuomareille: ”ohjatkoon työtänne Herran pelko, toimikaa tunnollisesti ja vilpittömin mielin” (jae 9). Sopii ohjeeksi meille kaikille ammatista riippumatta.

Matt. 14

Herodes puolestaan on päivän esimerkki henkilöstä, joka ei noudattanut Josafatin mainitsemia hyveitä. Herodes oli helposti mielitekojensa vietävissä, impulsiivinen eikä kestänyt kritiikkiä. Aika lailla hyvän johtajan vastakohta siis.

Vastaavasti en voi olla ihailematta Johannes Kastajan tinkimättömyyttä. Varmaan kuka tahansa olisi osannut arvata, että Herodeksen kaltaisen henkilön kritisointi käy terveyden päälle. Johannesta se ei kuitenkaan pysäyttänyt. Kunpa saisin itselleni edes pienen hitusen Johanneksen rohkeutta!

Heikki