Snl. 21, Luuk. 15

Snl. 21 Luuk. 15

Mietin, etten ole varmaan koskaan varsinaisesti kommentoinut Sananlaskuja täällä raamattupalstalla, joten ehkä nyt voisi olla aika. Muistelen, että nuorempana pidin Sananlaskuja tavattoman tylsänä kirjana, josta ei oikein saanut irti mitään. Varmaan aika on tehnyt tehtävänsä ja nyt kun omaakin elämänkokemusta on hiukan kertynyt, ovat sananlaskutkin alkaneet puhutella enemmän.

Palstatila loppuisi, jos pysähtyisi jokaiseen jakeeseen, mutta poimin muutaman sananlaskun evääksi päivään.

2 Ihminen pitää oikeina kaikkia teitään,

mutta Herra punnitsee sydämet.

Varmaan fysiikan opinnoistakin muistuu mieleen, että mittari on tultava ”ulkopuolelta”. Jos tekisin itselleni oman mittanauhan, olisi helpompi vastata työterveyshoitajan kysymykseen vyötärönympäryksestä. Totuus kuitenkin kärsisi. Samalla tavalla meillä on taipumus ajatella, että omat valintamme ovat luonnollisesti oikeita. Jos kuitenkin haluamme nähdä totuuden, on mittanauha kalibroitava suhteessa siihen, mitä Jumala sanoo.

3 Noudata oikeutta ja vanhurskautta,

se on Herralle enemmän kuin teurasuhri.

Vaikka välillä tuntuu, että koko Vanha testamentti on pelkkää uhraamista milloin milläkin alttarilla, silti täälläkin muistutetaan, ettei pykälien nöpönuuka noudattaminen ole kaikkein tärkeintä. UT:n puolella sitten lisää tästä aiheesta.

8 Syyllisen tie on mutkainen,

kunnon ihminen on teoissaan suora.

Vääristä teoista ja valinnoista aiheutuu helposti lisää ongelmia, esimerkiksi kun tapahtunutta yrittää salata (moni meistä muistaa tämän ainakin lapsuudestaan!). Siksi oikea tapa on tuoda kaikki valoon, saada anteeksi ja sitten taas uusin voimin eteenpäin.

31 Itse valjastat hevosesi taisteluun,

mutta voitto on Herran kädessä.

Tämän olen sanonut ennenkin, mutta tykkään kovasti tästä ajatuksesta. Se tehdään, mitä kohtuudella pystytään – ja sitten luotetaan Jumalaan. Jos käy hyvin, se ei ollut pelkästään omaa ansiota. Jos käy huonosti, siitäkään ei pidä syyttää itseään.

Heikki