Snl. 22, Luuk. 16

Snl. 22 Luuk. 16

1 Hyvä maine on rikkautta arvokkaampi,

suosio parempi kuin kulta ja hopea.

Jäin miettimään, että tätä kirjoitettaessa sosiaalista mediaa ei oltu vielä keksitty… Pitäisikö niitä tykkäyksiä sittenkin ruveta kalastelemaan? Ehkä ei kuitenkaan, tykkäykset ovat kovin ohimenevää suosiota. Ajattelisin, että hyvä maine on jotain, mikä rakentuu ajan myötä, kun toimii rehellisesti ja luotettavasti.  

6 Ohjaa lapsi heti oikealle tielle,

niin hän vanhanakaan ei siltä poikkea.

Lapsuuden kokemukset luovat pohjan koko elämälle, niin kai se on. Vääristä tottumuksista ja toimintatavoista on vaikea opetella pois, helpommalla pääsee jos kulkee oikeaa polkua pienestä pitäen.

9 Siunattu se, jolla on hyvä sydän,

hän antaa leivästään tarvitsevalle.

Seurakunta on kutsuttu auttamaan. Jämsénin Jukka kirjoittaa aiheesta mielestäni hyvin täällä: https://www.jukkajamsen.fi/seurakunta-joka-haluaa-kasvaa-kantaa-huolta-hadanalaisten-ihmisten-tarpeista/

28 Älä siirrä vanhaa rajapyykkiä,

jonka esi-isäsi ovat paikalleen panneet.

Tämä ei ehkä avaudu oikein meille nykyisten kiinteistörekisterien aikakaudella. Tuohon aikaan rajamerkkien siirtely ei kuitenkaan ollut tavatonta ja käsittääkseni tähän liittyi usein naapurin vaikeuksien hyväksikäyttö. Jos naapurin isäntä oli sairaana tai sattui vaikka kuolemaan, oli helppo käydä nappaamassa itselle osa naapurin maista, kun tämä ei ollut katsomassa omien oikeuksiensa perään. Pyritään siis mieluummin auttamaan hätää kärsivää eikä yritetä hyötyä toisten kustannuksella.

Heikki