Snl. 23, Luuk. 17

Snl. 23 Luuk. 17

5 Kun kiinnität katseesi rikkauteen,

se on jo poissa:

se on saanut siivet

ja lentänyt taivaalle kuin kotka.

Olemme menossa Salomon sananlaskuissa, joten tämä oppi periytyy tuon ajan nähtävästi rikkaimmalta mieheltä, mikä antaa sanoille lisää painoarvoa. Ei omaisuus tietenkään huono juttu ole, mutta se ei saa olla ykkösenä tavoiteltavien asioiden listalla! Tuohon aikaan vihollinen saattoi yhtenä päivänä tulla ja ryövätä kaiken kullan, nykyään saattaa mennä konkurssiin juuri se yritys, jonka pörssiosakkeita on eniten salkussa. Omaisuus ei ole ikuista, ihmisten sielut ovat. Siksi sijoitus lähetysjärjestöön tai seurakuntaan voi olla pitemmällä tähtäimellä kestävämpi vaihtoehto.

22 Kuule isääsi, jolta olet saanut elämän,

älä halveksi äitiäsi, kun hän on vanha.

Kunnioita isääsi ja äitiäsi – tämä oli jo kymmenessä käskyssäkin. 

31 Älä katsele viinin hehkuvaa punaa,

älä katso sen välkettä maljassa.

Helposti se valahtaa kurkusta alas,

32 mutta perästäpäin se puree kuin käärme,

iskee myrkkyhampaillaan kuin kyy.

Sananlaskuissa on mainiosti sanoitettu asioita ja ilmiöitä, jotka ovat nykyäänkin tuttuja. En usko, että lasi viiniä – tai alkoholi ylipäätään – on sinänsä ongelma, mutta siitä tulee herkästi ongelma jos siihen aletaan kiintyä ja sitä aletaan tavoitella. Alkoholin aiheuttamat ongelmatkin olivat hyvin tiedossa jo tuolloin, ne vaan tulevat perästäpäin, aivan kuten Salomo tässä kuvaa.

Heikki