Snl. 24, Luuk. 18

Snl. 24 Luuk. 18

6 Viisas suunnitelma auttaa sodassa,

hyvät neuvonantajat tuovat menestyksen.

Välillä itsestäni tuntuu, että olemme jotenkin hukanneet sen mahdollisuuden, että asioita voisi pohtia yhdessä. Tämä on ehkä sukua sellaiselle yksilökeskeiselle ajattelulle, että elämässä on pärjättävä yksin. Työelämässäkin voi olla liian korkea kynnys pyytää apua, etteivät työkaverit saisi tietää, etten osaakaan tätä. Työpaikallani puhuttiin joskus ”puolen tunnin säännöstä”: ellei ongelma ole ratkennut puolessa tunnissa itse selvittämällä ja googlettamalla, kannattaa kysyä kaverilta. On parempi käyttää 10 min toisen aikaa kuin tuhlata puoli päivää löytämättä ratkaisua. Ehkä samaa periaatetta voisi käyttää muuhunkin elämään? Ainakin merkittäviä ratkaisuja voisi olla hyvä pohtia yhdessä jonkun toisen kanssa, voisipa vaikka rukoillakin asian puolesta.

21 Pelkää Herraa, poikani, ja kuningasta.

Vältä niitä, jotka hankkivat kapinaa,

Läpi Raamatun kulkee sama periaate: Jumala on ykkönen ja häntä tulee totella ennen kaikkia muita. Äärimmillään tämä voi tarkoittaa kansalaistottelemattomuutta, kuten vaikkapa Danielin (Dan. 6:11) tai Pietarin ja kumppanien tapauksessa (Apt. 5:29).

Mutta, samaan hengenvetoon tuo periaate jatkuu: kunnioita paikallista hallintoa ja lakeja. Tämän jakeen voi ajatella ehkä myös niin, ettei meidän pidä muutenkaan ”keikuttaa venettä” vaan pikemminkin pyrkiä luomaan ympärillemme vakautta, yhteisymmärrystä ja rauhaa. Autuaita ovat rauhantekijät (Matt. 5:9), eivät rettelöitsijät.

Heikki