Snl. 25, Luuk. 19

Snl. 25 Luuk. 19

13 Kuin jääkylmä juoma elopellolla

on luotettava lähetti herralleen:

hän palauttaa tämän hervonneet voimat.

Tästä päästään ilman suurta aasinsiltaa omaan mieliaiheeseeni, eli johtajien tukemiseen. Kun joitakin vuosia sitten pohdiskelin tätä omaa ”näkyäni” ja lueskelin Raamattua, oli itse asiassa aika yllättävää, miten paljon Raamatussa on asiaa johtajien (tai yleisemmin toisten) tukemisesta – alkaen vaikka siitä, että Eeva luotiin Aatamille avuksi ja kaveriksi. 

On kamalaa, että yksilökeskeinen aikamme saa meidät kuvittelemaan, että elämässä ylipäätään pitäisi pärjätä yksin. Ja erityisen kamalaa on, että tuo ajatus valtaa alaa myös pastoreiden ja muiden hengellisten johtajien mielessä. Ei nykyaikaisen johtajan paikka ole norsunluutornissa lähettelemässä sieltä paperilappuja (tai twiittejä) alamaisilleen vaan toisten joukossa esimerkkiä näyttäen ja toisia auttaen. Eikä yhteisön jäsenten (vaikka seurakuntalaisten) tehtävä ole naureskella johtajan virheille ja yrittää kampittaa tätä, vaan rohkaista, auttaa ja tukea mahdollisuuksien mukaan. Ja palauttaa tämän ”hervonneet voimat”. 

17 Älä ehtimiseen käy ystäväsi luona,

muuten hän kyllästyy ja alkaa karttaa sinua.

Ei ole varmaan korona-aikaan ollut monellakaan liikaa vieraita… Tämä jae kuitenkin hymyilyttää kerta toisensa jälkeen. Salomo oli aika hyvin elämässä kiinni ja tiesi, että sosiaalisuutta voi olla liikaakin.

24 Parempi katolla taivasalla

kuin talossa toraisan vaimon kanssa.

Hymyilyttävistä jakeista puheen ollen… Salomolla kyllä oli sekä taloja että vaimoja. Liekö heistä monikaan uskaltanut haastaa riitaa kuninkaan kanssa, mutta ehkä Salomokin oli ehtinyt saada ihmissuhdekokemusta nuoruudessaan. Vakavasti puhuen päivän aiheesta: me tarvitsemme toinen toisiamme, tehdään siis kaikkemme sen eteen että lähimmilläkin ihmisillämme olisi hyvä olla!

Heikki