Snl. 26, Luuk. 20

Snl. 26 Luuk. 20

12 Moni luulottelee olevansa viisas –

tyhmyristäkin on enemmän toivoa.

Tässä luvussa on aika montakin jaetta ”tyhmyreistä”, toisaalta Sananlaskuissa puhutaan paljon myös viisaudesta. Entäpä jos kokee itsensä tyhmäksi, koulunkäynti oli vaikeaa, eikä Mensan testissäkään tullut täysiä pisteitä? Luulen, että meillä on hiukan erilainen käsitys viisaudesta ja tyhmyydestä kuin mitä Raamatussa tarkoitetaan. Me yhdistämme viisauden älykkyyteen ja menestymiseen mm. koulussa ja elämässä. Raamatussa viisaus taas yhdistetään enemmänkin Jumalan tuntemiseen ja erityisesti siihen, että kuuntelee Jumalaa ja toimii hänen tahtonsa mukaan. Tyhmyys puolestaan on sitä, että jättää Jumalan huomiotta. 

Jeesus kertoi vertauksessaan hiekalle ja kalliolle rakentamisesta: ”Jokainen, joka kuulee nämä sanani mutta ei tee niiden mukaan, on kuin tyhmä mies, joka rakensi talonsa hiekalle.”  (Matt. 7:26) Todellista tyhmyyttä on siis jättää Jeesuksen sanat kuulematta tai ottamatta onkeensa. Mutta vaikka näin olisi toiminutkin, asiaan voi vielä vaikuttaa! Tässä sananlaskussakin tyhmyrillä on toivoa, hän voi muuttaa suuntaa ja kääntyä viisauden puoleen.

27 Joka toiselle kuoppaa kaivaa, se itse siihen lankeaa,

joka kiveä vierittää, jää itse sen alle.

Muistitkos, että tämäkin sananlasku on peräisin Raamatusta? Jos muistit, muistitko loppuosan? Hyvä esimerkki siitä, että Raamattu vaikuttaa edelleenkin mm. kieleemme, vaikkei sitä aina tunnisteta.

Heikki