Snl. 27, Luuk. 21

Snl. 27 Luuk. 21

1 Huomispäivästä älä kersku,

ethän tiedä, mitä se tuo tullessaan.

Otetaan tähän rinnalle Jaakobin kommentti samasta aiheesta: ”Kuulkaa nyt, te jotka sanotte: »Tänään tai huomenna me lähdemme siihen ja siihen kaupunkiin, viivymme siellä vuoden, teemme kauppoja ja keräämme hyvät voitot.» Ettehän te tiedä, mitä huomispäivä tuo teidän elämäänne! Savua te olette, joka hetken näkyy ja sitten haihtuu. Näin teidän tulisi sanoa: »Jos Herra tahtoo, niin me elämme ja teemme sitä ja sitä.» Mutta nyt te kerskutte ja rehentelette. Kaikki tuollainen kerskailu on pahasta.” (Jaak. 4:13-16)

13 Jos joku vierasta takaa, ota häneltä viitta

ja pidä se panttina vierasta varten.

Edelleenkin Salomolla on ihastuttavan realistinen ote elämään. Meidän ei pidä olla sinisilmäisesti kaikkien pyytäjien armoilla, sillä valitettavasti monenlaista huijariakin on liikkeellä. Toisaalta todellista avun tarvitsijaa on syytä auttaa, joten useimmiten oikea toimintatapa on jossain siellä välissä.

14 Jos joku heti aamulla vuolaasti sinua siunaa,

sen siunauksen takana voi olla kirous.

Tämäkin jae saa minut hymyilemään olemattomaan partaani. Mietin väkisinkin, millaisia tilanteita Salomolla on mahtanut tulla vastaan, että hän on tiivistänyt kokemuksensa tähän sananlaskuun…

17 Rauta rautaa hioo,

ihminen hioo ihmistä.

Sananlaskuviikko onkin hyvä päättää tähän klassikkojakeeseen. Ihmissuhteet ovat vaikeita, toisinaan jopa käsittämättömiä tällaiselle insinööriaivoilla varustetulle. Kuitenkin ikävuosien karttuessa huomaa, että jonkinlaista hioutumista kyllä tapahtuu väistämättä. Odotan silti innolla sitä päivää, kun vihdoin tapaamme taivaassa toisemme hiottuina timantteina, sellaisina joiksi Jumala meidät todella tarkoitti. Nähdään siellä!

Heikki