Snl. 28, Luuk. 22

Snl. 28 Luuk. 22

Luukas 22

Muutama päivä sitten tuli eräs tuttavani pyytämään anteeksi tekemäänsä vääryyttä. Hän oli itse ainakin yhtä yllättynyt kuin minä siitä, mitä hänelle oli tapahtunut. Hän kuvasi että tilanne eteni kuin syntiinlankeemuksessa monine vaiheineen ja nyt oli suuri häpeän tunne päällä. Siitä selvittiin anteeksipyynnöllä ja anteeksiannolla, ja nyt luettuani tämän luvun ajattelin hieman pohdiskella tuota vastustajan toimintaa, sillä Saatana mainitaan kaksi kertaa luvussa mellastamassa.

Ensimmäisen kerran paha mainitaan Juudakseen liitettynä jakeessa 3, jossa kerrotaan, että Saatana meni Juudakseen. Siitä, mitä tämä tarkoittaa tai mitä mahdollisesti tapahtui kertoo Johannes:” ..Paholainen oli jo pannut Juudaksen, Simon Iskariotin pojan sydämeen ajatuksen, että tämä kavaltaisi Jeesuksen” (Joh. 13:2).

Toisen kerran Saatana mainitaan seulomassa opetuslapsia niin kuin viljaa, tosin luvan kanssa jakeessa 31. Viljan seulonnassa laatua alentavat epäpuhtaudet (rikkoutuneet, itäneet tai surkastuneet jyvät, oljenkorret jne) erotetaan viljasta. Voisiko olla niin, että näiden epäpuhtauksien kautta Paholainen haluaa hyökätä meidän kimppuun ja tuhota meidät. Meille halutaan luoda arvottomuuden ja häpeän tunne epäonnistumisen kokemusten välityksellä. Paholainen koettelee ja kiusaa meitä saadakseen meidät luopumaan uskosta kuuntelemalla hänen valheitaan. Näinhän Jeesusta myös koeteltiin erämaassa.

Pietarin seulonta tuotti oman tuloksen, josta Jeesus jo etukäteen profetoi. Pietari tarvitsi tämän epäonnistumisen kokemuksen, jotta pystyisi myöhemmin toteuttamaan elämäntehtäväänsä:”Vahvista veljiäsi” (32). 

Opetuslasten kesken syntynyttä kiistaa siitä, kuka on suurin, voisi myös ajatella esimerkkinä ajatusten harhaanjohtamisesta. Jeesus palautti kuitenkin nopeasti pojat ruotuun! Eipä Jeesus saanut myöskään paljon tukea rukouskamppailussaan opetuslapsistaan, sillä murhe oli heidät uuvuttanut. Jeesuksen kehoitus on mielenkiintoinen:” Nouskaa ja rukoilkaa, ettette joutuisi kiusaukseen”(46).

Loppuun sopii tuttu jae:” Ennen muuta varjele sitä, mikä on sydämessäsi – siellä on koko elämäsi lähde” (Snl 4:23).

Juha