Jes. 18, 2. Piet. 3

Jes. 18

Jesajan listalla ovat tänään etiopialaiset tai nubialaiset tai mitä nimitystä kukin käännös nyt käyttääkään. Historiallinen tilanne oli siis sellainen, että Etiopia oli tuon ajan suurvalta, joka hallitsi mm. Egyptiä. Israel jäi siis Assyrian ja Etiopian valtakuntien väliin, jolloin siellä oli välillä kuumat paikat näiden kahden kahakoidessa.

Käännöksestä on pakko kommentoida, että tulkinta jalkojaan tömistelevästä kansasta on aika jännä… Useimmat käännökset tulkitsevat tämän siis kansaksi, joka valloittaa tai sortaa (= polkee jalkoihinsa) muita kansoja. Näin sanovat mm. vanha käännös ja Raamattu kansalle. Se myös sopii em. Etiopian rooliin.

Viimeisestä jakeesta on muuten mielenkiintoinen linkki Apostolien tekojen lukuun 8, jossa Filippos kohtaa etiopialaisen hoviherran. Jesajan ennustus toteutui siis ainakin jossain määrin jo seuraavina vuosisatoina. Nykyäänkin Etiopian Mekane Yesus -kirkko on maailman suurin luterilainen kirkko!

2. Piet. 3

Pietari lupailee, että viimeisinä aikoina ihmiset naureskelevat Jeesuksen lupaukselle palata ”pian”. No, se on ainakin toteutunut! Ehkä naureskelijoilta on kuitenkin unohtunut se, ettei Jumalan aikakäsitys vastaa omaamme. Aika näyttää, joko meidän sukupolvemme saa nähdä Jeesuksen paluun omin silmin. Olisihan se hienoa!

Kirjoitan tätä tekstiä iltamyöhään odottaessani vaimoani iltavuorosta kotiin. Jännitänkö hänen paluutaan? En toki, vaan odotan innolla, että rakkaani saapuu ja voimme vielä hörpätä kupposen teetä ennen kuin on aika painua yöpuulle. Samalla tavalla tahdon odottaa Jeesustakin ja yhtyä ensimmäisten kristittyjen käyttämään rukoukseen: Tule Herra Jeesus!

Heikki