Jes. 20, Joh. 2

Jes. 20

Ei ollut Jesajan duuni niitä helpoimpia. Hän oli siis jo aiemmin kulkenut säkkikankaaseen pukeutuneena, kuten profeetoilla tapana oli, mutta sitten hänen piti luopua siitäkin. Pitiköhän tavallinen kansa häntä pimahtaneena? Vai ymmärsivätkö he, että Jumala puhuu heille sitä kautta?

Yksi vilkaisemani selitysteos kiinnittää huomiota yhteen pieneen sanaan: Jumala sanoo Jesajaa palvelijakseen. Jos Jesaja kulki vuosia ilman vaatteita ja kenkiä kärsien pilkkaa ja kylmää ja ties mitä muuta, hän oli varmasti valmis tekemään ihan mitä tahansa herransa eteen. On siinä ollut asenne kohdallaan! Ja Jumala oli ylpeä hänestä, kuten kaikista jotka laittavat itsensä likoon.

Joh. 2

Jeesus aloittaa julkisen toimintansa, vaikka ei vielä pitänyt. Hän kuitenkin vastaa tarpeeseen. Emme kuitenkaan tiedä tapausta, jossa Jeesus olisi muuttanut vettä viiniksi ihan vaan huvin vuoksi. Jeesus tyynnytti myrskyn, paransi sairaita ja herätti kuolleita siksi, että ihmisillä oli hätä. He olivat umpikujassa. Siellä on Jumala läsnä tänäänkin.

Toinen juttu on se, että Jeesus pelasti tuon perheen häpeältä. Me kun emme elä varsinaisessa häpeäkulttuurissa, meidän voi olla vaikea ymmärtää miten merkittävästä asiasta on kyse. Mutta jos asiaa miettii siltä kannalta, että häpeäkulttuurissa kasvaneelle esimerkiksi kunniamurhan tekeminen voi olla ihan relevantti vaihtoehto häpeän mitätöimiseksi, kyseessä on tosi merkittävä juttu. Jeesus siis pelastaa edelleenkin häpeästä. Meidän perinteessämme tunnustetaan syntisyys ja saadaan synnit anteeksi. Samalla tavalla saat tunnustaa kaiken häpeän ja kaikki nolot jutut Jumalalle ja saat olla niistä täysin vapaa! Jeesus kantoi ristille paitsi syntimme ja sairautemme, myös kaiken häpeämme. Näin vuoden lopussa voimme jättää taakse kaiken, mikä meitä painaa ja aloittaa uuden vuoden puhtaalta pöydältä.

Heikki