Jes. 21, Joh. 3

Jes. 21

Suurin osa Jesajan lukua on ennustus Babylonian tuhoutumisesta. Babylonian valtakausi oli loistelias, mutta lyhyt. Ilmeisesti israelilaisten joukossa oli monenlaista asennoitumista babylonialaisiin, mutta ainakin osa heistä piti Babyloniaa parempana vaihtoehtona kuin Assyriaa, joka oli aiemmin vallassa. Tämän Jesajan ennustuksen pihvi on siinä, että Babylonian valta tulee olemaan väliaikainen eikä israelilaisten siksi pidä luottaa liikaa siihen. Itse asiassa Jesaja kuvaa tässä suht tarkkaan, mitä tapahtuu. Tekstissä mainittu Elam viittaa Persiaan, joka yhdessä meedialaisten kanssa valloitti Babylonian alueet. Kun tähystäjän tulee vahdata aasien ja kamelien jonoja (jae 7), se viittaa juurikin näihin kahteen, sillä persialaiset käyttivät aaseja, meedialaiset kameleita. Kun ne tulevat, on Babylonian valta ohi.  

Jaetta 9 muuten lainataan Ilmestyskirjassa (Ilm. 18:2), jossa myös puhutaan Babylonista, joka kukistuu. Niin kauan kun tämä maailma on pystyssä, on myös maailmanvaltoja, joissa epäjumalanpalvelus rehottaa. Niille kuitenkin tulee kullekin loppu aikanaan.

Joh. 3

Jeesus sanoo, että tämä maailma on tuomittu, samalla tavoin kuin tuo Ilmestyskirjan Babylon. Jeesus ei tuomitse ketään, vaan hän on pelastaja (jae 17). Hän pelastaa tuomion alta kaikki, jotka tahtovat tulla hänen luokseen. Ongelma on vain siinä, että ”pahojen tekojensa tähden ihmiset ovat valinneet sen asemesta pimeyden” (jae 19). Mutta vielä on aikaa tulla mukaan ja aloittaa uusi vuosi Jeesuksen seurassa riippumatta siitä mitä elämässä tähän asti on ollut. Siunattua uutta vuotta kaikille!

Heikki