Jer. 4, Matt. 4

Jer. 4  Matt. 4

”Väärät tiesi ja pahat tekosi ovat tuoneet sinulle onnettomuuden. Oma pahuutesi on syynä tähän kurjuuteen ja katkeruuteen, se koskee kipeästi sydänjuuriisi saakka.” (Jer. 4:18) Jeremian kirjan neljäs luku kuvailee sitä, miten Jumala rankaisee uskottomuudesta. Jae 8 tuntui minusta tiivistävän riipaisevasti tämän teeman. Vieläkö Jumala rankaisee ihmisiä samalla tavalla kuin Vanhan testamentin aikaan? Olen itse märehtinyt tämän kysymyksen äärellä ja löytänyt monenlaisia näkemyksiä puolesta ja vastaan. Jotkut sanovat, että Jumala edelleen rankaisee, koska Jumala ei muutu. Kansakunnille odotetaan yhä edelleen rangaistuksia esimerkiksi moraalittomuudesta. Toiset taas sanovat, että Jumala ei enää rankaise, koska Jeesuksen myötä koitti armon aika ja/tai koska nykyään emme saa enää erityistä ilmoitusta, kuten Raamatun aikana, eli emme voisi tietää, mikä on rangaistusta ja mikä ei. Yleisesti ottaen rangaistuksen mahdollisuus koetaan myös pelottavana sekä epäsopivana Jeesuksen tuoman sovituksen ja Uuden testamentin opetusten rinnalla. Jumalan rangaistus on niin vaikea teema, etten oikeastaan edes haluaisi kirjoittaa siitä, mutta toisaalta mielestäni emme puhu seurakunnassa Jumalan vihasta ja rangaistuksista tarpeeksi avoimesti siihen nähden, miten paljon niihin viitataan Raamatussa. Pelkään, että lopputuloksena on monia ihmisiä, joiden pakka menee entistä pahemmin sekaisin, kun he eivät voi käsitellä vaikeita asioita yhdessä muiden kanssa. Jos nämä teemat siis mietityttävät sinua, haluan vakuuttaa, että et ole yksin, ja että näistä saa ja todella kannattaa puhua muiden kristittyjen kanssa!

Matteuksen evankeliumin neljännessä luvussa kerrotaan kuuluisasta episodista, jossa Paholainen kiusaa Jeesusta. Tämä tarina antaa meille ymmärrystä siitä, että Jeesus todella oli ihminen ja Jumala yhtä aikaa. Hän joutui kokemaan kärsimystä ja kiusauksia samalla tavalla kuin mekin, ainoana erona oli, että Hän ei langennut syntiin. Jeesus torjui kiusaukset pitäytymällä Jumalan Sanassa. Vaikka me emme aina pystykään kiusauksia torjumaan, meidän kannattaa Jeesuksen esimerkin mukaisesti aina pitää Raamattu mukanamme, kun yritämme selviytyä mahdollisimman hyvin tästä erikoisesta elämästä ihmisenä.

Esteri