Jer. 6, Matt. 6

Jer. 6

Matt. 6

Ylen radiokanavilla on Wikipedian mukaan kuulunut vuodesta 1964 alkaen Maailmanpolitiikan arkipäivää -ohjelma. Se tuntuu aika nuorelta verrattuna Jeremian kirjan 6. lukuun, joka on teemoiltaan hämmästyttävän ajankohtainen. Tulee tunne, että tämähän on melkein kuin tämän päivän sanomalehteä lukisi. Erityisen puhutteleva on jae 16: ”Näin sanoo Herra: – Pysähtykää ja katsokaa, minne olette menossa, ottakaa oppia menneistä ajoista! Valitkaa oikea tie ja kulkekaa sitä, niin löydätte rauhan. Näin sanoin, mutta te vastasitte: >>Emme kulje!>>”.

Tuntuu siltä, ettei ihmiskunta opi historiasta yhtään mitään. Luulisi jo tässä vaiheessa tulleen aika selväksi, ettei sotimalla saada mitään hyvää aikaan. Jos jotakin historiasta voidaan oppia, niin näyttää siltä, että samat virheet toistuvat säännöllisin väliajoin. Aika vaikea ainakin minun on uskoa ihmisen hyvyyteen ja ihmiskunnan kehittymiseen, vaikkei kokonaiskuva täysin synkkä ole. Kyllä hyviäkin asioita tapahtuu kaiken kaaoksen keskellä.

Päivän evankeliumitekstissä Jeesus opettaa toisten auttamisesta, Isä meidän -rukouksesta, anteeksiantamisesta, paastoamisesta, aarteiden kokoamisesta taivaaseen ja Jumalan huolenpidosta. Jumalan valtakunnassa on toisenlaiset periaatteet kuin tässä ajallisessa maailmassa. Meidän tehtävämme ei ole murehtia, vaan etsiä Jumalan valtakuntaa ja hänen vanhurskauttaan ja luottaa siihen, että Jumala pitää kaikesta huolen (jakeet 31-34)!

Pekka