Jer. 10, Matt. 10

Jer. 10

Matt. 10

Raamatussa on muutamia värikkäitä ja mielenkiintoisia kuvauksia siitä, miten ihminen valmistaa itselleen epäjumalan kuvan (Jer. 10:1-5, 8-9, 14-15; Ps. 115:4-8; Jes. 44:9-20). Yksi lempijakeistani on Jes. 44:19: ”Eivät he ota opikseen, ei heillä ole älyä eikä ymmärrystä sanoa: – Puolet siitä poltin tulisijassa, hiilloksella paistoin leipää, paistoin lihaa ja söin. Ja sen rippeistä minä tein tuollaisen iljetyksen! Puupölkkyäkö tässä pitäisi kumartaa?”

Ihmiselle taitaa olla aika luontevaa tehdä epäjumalan kuvia. Luotamme esimerkiksi rahaan, lääketieteeseen, teknologiaan ja sen kehittymiseen jne. Ihminen luulee hallitsevansa elämäänsä, mutta lopulta näin ei ole (Jer. 10:15): ”[–] Kun tilinteon hetki tulee, ne eivät kestä.” Jokainen ihminen vuorollaan joutuu nöyrtymään elämän rajallisuuden ja kuoleman edessä.

On tärkeää tunnustautua tässä elämässä Jeesuksen omaksi ihmisten edessä, koska silloin Jeesus tunnustaa ihmisen omakseen Isän edessä taivaassa (Matt. 10:32). Tämä ei ole välttämättä helppo tie, mutta Jeesus lupaa, että ”joka elämänsä minun tähteni kadottaa, on sen löytävä” (Matt. 10:39).

Pekka