Hes. 28 Luuk. 1

Hes. 28

“»Ihminen, sano Tyroksen ruhtinaalle: Näin sanoo Herra Jumala: – Sinä olet käynyt ylpeäksi, sinä sanot: »Minä olen jumala, minä istun jumalten istuimella keskellä merta.» Ihminen sinä olet, et jumala, vaikka pidät itseäsi jumalana.” Hesekielin kirja‬ ‭28:2‬ ‭FB92‬‬. Ihminen sinä olet, et Jumala. Tämä sana on muistutus meille kaikille. Haluamme hallita elämäämme, tehdä omia valintojamme. Emme halua kenenkään puuttuvan elämäämme. Jumalaan turvaudumme usein vasta äärimmäisen hädän keskellä. 

Pidämme itseämme niin viisaina, rikkaina, ettemme tarvitse kenenkään apua. Minä olen. Ihminen on halunnut aina olla kuin Jumala, teistä tulee kuin Jumala… Jumala on meidän luojamme, hän on antanut meille viisautta, “»Ihminen, viritä valitusvirsi Tyroksen kuninkaasta, sano hänelle: Näin sanoo Herra Jumala: – Sinä olit täydellisistä täydellisin, täynnä viisautta, itse kauneus.” Kaikki mitä meillä on, on Jumalan antamaa. “Kuka antaa sinulle erikoisaseman? Onko sinulla mitään, mitä et ole saanut lahjaksi? Jos kerran olet saanut kaiken lahjaksi, miksi ylpeilet niin kuin se olisi omaa ansiotasi?” 1 Kor 4:7. Viisaus jolla pystyn rakentamaan taloa tai viisaus, jolla pystyn opettamaan toisia, on tullut Jumalalta. 

Jos unohdamme rikkautemme antajan ja rakastumme rikkauteemme, unohdamme Jumalan, joka on luonut meidät. Pysähdytään hetkeksi, mitä ajattelen tällä hetkellä, missä olen ja mitä teen. Olenko haaskannut viisauteni. Nostetaan katse edes hetkeksi pois itsestämme ja katsotaan ympärille. Käännytään pois itsestämme Jumalan puoleen. Jumala, minä olen, sanoo, kuka on antanut ihmiselle viisauden, enkö juuri minä, Herra. Tunnustetaan Jumalalle, ylpeytemme, olemme unohtaneet elämämme lähteen. Olemme tehneet pahan teon, Herra anna anteeksi syntimme, kiitos armostasi meitä kohtaan. Aamen.

Luuk. 1

Raamattu on silminnäkijöiden, tarkkaan dokumentoituja, kertomuksia. “Sen mukaan kuin meille ovat kertoneet ne, jotka alusta alkaen olivat silminnäkijöitä ja joista tuli sanan palvelijoita. Niin olen nyt minäkin, otettuani alusta asti kaikesta tarkan selon, päättänyt kirjoittaa yhtenäisen esityksen sinua varten, kunnioitettu Teofilos, jotta tietäisit, kuinka luotettavaa sinulle annettu opetus on.” Evankeliumi Luukkaan mukaan‬ ‭1:2-4‬ ‭FB92. Raamattu on ihmisten kirjoittamaa, Jumalan Pyhän Hengen johtamana kirjoitettua todistusta. Evankeliumit kertovat siitä, että hän itse, kaiken luoja on syntynyt ihmiseksi. Luukas, kreikkalainen lääkäri, kertoo oma todistuksensa silmin näkijöiden todistuksista. 

Raamatun kertomuksissa tulee esille monia kertoja elämän tarina, jossa ihminen on epätoivoisessa tilanteessa rukoillut, anonut Jumalalta apua vuosikausia. Sakarias ja Elisabeth olivat rukoilleet luultavasti vuosikymmeniä lasta, kun olivat jo iäkkäitä. Kaiken työntekemisen keskellä Jumala lähettämä enkeli kertoo heille ilouutisen, he saisivat lapsen. “»Tämän on Herra minulle tehnyt. Hän on katsonut minun puoleeni ja päästää minut ihmisten halveksunnasta.»” Evankeliumi Luukkaan mukaan‬ ‭1:25‬. Lapsettomuus oli iso häpeä tuon aikaisessa yhteiskunnassa. Sanoma lapsen syntymästä toi ilon.

‭‭Puoli vuotta myöhemmin Jumala ilmestyy taas huomattavasti nuoremmalle neitsyelle, että hän tulee raskaaksi Pyhästä Hengestä. Maria ihmettelee, miten se on mahdollista. “Silloin Maria sanoi: »Minä olen Herran palvelijatar. Tapahtukoon minulle niin kuin sanoit.» Niin enkeli lähti hänen luotaan.” Evankeliumi Luukkaan mukaan‬ ‭1:38‬ ‭FB92‬‬. Maria tuntuu ottavan uskomattomalta kuulostavan sanoman tyynen rauhallisesti. Kunpa voisi itsekin todeta, että tapahtukoon sinun tahtosi.

Maria oli hämmentynyt tehtävästään, mutta luotti Jumalaan ja iloitsi siitä. Kiitosvirressä Maria kuvailee itseään vähäiseksi ja autuaaksi. “sillä hän on luonut katseensa vähäiseen palvelijaansa. Tästedes kaikki sukupolvet ylistävät minua autuaaksi,”Evankeliumi Luukkaan mukaan‬ ‭1:48‬ ‭FB92‬‬ “Nälkäiset hän on ruokkinut runsain määrin, mutta rikkaat hän on lähettänyt tyhjin käsin pois.” Evankeliumi Luukkaan mukaan‬ ‭1:53‬ ‭FB92‬‬. Autuas sinä joka nöyrryt Jumalan tahtoon ja uskot.‬ Evankeliumin sanoma on ilosanoma, kaikkivaltias Jumala on tullut ihmiseksi pelastamaan meidät synnin pahuudesta. Sanoma on tuonut ilon meille, tuokoon se iloa myös lähimmäisillemme.

Mika M