Dan. 9 Kol. 2

Dan. 9

Daniel löysi aikalaisensa, profeetta Jeremiaan ennustukset ja säikähti. Vaikka Daniel oli elänyt koko ikänsä Jumalaa palvellen, hän tajusi, että koko hänen kansansansa oli rikkonut Jumalaa vastaan. Synneillään he olivat  aiheuttaneet Mooseksen lakiin kirjoitetun kirouksen toteutumiseen ja pakkosiirtolaisuuteen joutumisen (Dan. 9:11).

Daniel on meille hyvä esimerkki siitä, miten säilyä hengissä ja säilyttää usko Jumalaan vieraiden arvojen, elämäntapojen ja vaikutteiden keskellä. Hän rukoili säännöllisesti (6:11) ja  tutki Jumalan sanaa (9:2). Rukoilituaan ja tutkittuaan hän myös eli Jumalan sanan mukaan (9:3–18).

Jumalan sana on vahvaa nautittavaa. Meitä ei kuitenkaan ole luotu uskomaan eikä elämään Jumalan sanan mukaan yksin. Daniel ei ollut uskonsa kanssa yksin. Jopa Jeesus tarvitsi ympärilleen ystäviä olemaan kanssaan ja rukoilemaan (Matt. 26:36–45). 

Kol. 2

Erilaiset elämäntapaohjeet ruokavalioineen, mindfullnes-harjoituksineen tai treeniohjelmineen (vrt. Kol. 2:23 omatekoinen hurskaus, nöyryyden harjoitus, ruumiin kurittaminen) ovat arvottomia, jos rakennamme elämämme niiden varaan. Jeesuksen tunteminen on elämämme arvokkain aarre.

Viikko sitten päättyneeseen hengelliseen New wine -tapahtumaan osallistuminen Himoksella oli minulle voimakas kokemus koronavuosien hiljaiselon ja nettikirkkoilun jälkeen. Pääsin auttamaan myös muutamissa tiimeissä vapaaehtoisena. Yhdessä tekeminen innosti ja hoiti siinä missä opetuksetkin.

Tapahtumasta jäi olo aivan kuin Jeesus olisi kohdannut minut uudestaan, samalla tavoin kuin hän kohtasi Pietarin Tiberiaanjärven rannalla ylösnousemuksensa jälkeen (Joh. 21).

Jeesus puhutteli Pietaria henkilökohtaisesti. Yhtä monta kertaa kuin Pietari oli kieltänyt Jeesuksen, Jeesus kysyi Pietarilta: ”Simon, Johanneksen poika, rakastatko sinä minua?”

Kun Pietari kohtasi Jeesuksen ensimmäisen kerran, Jeesus tiesi hänen nimensä ja antoi Pietarin elämälle tarkoituksen ja kutsun: ”Sinä olet Simon, Johanneksen poika. Nimesi on oleva Keefas – se merkitsee: Kallio.” (Joh. 1:42).

Nyt Pietari sai kuulla kolme kertaa nimensä ja uudistaa yhteytensä Jeesukseen. Kolme kertaa Jeesus vahvisti Pietarille antamansa kutsun. Tällä kertaa se sai uusia, tarkempia sävyjä: ”Ruoki minun karitsoitani. Kaitse minun lampaitani. Ruoki minun lampaitani” (Joh. 21:15 – 17). Pietarista tuli Jeesuksen seurakunnan perustaja ja paimen.  

Minäkin tajusin uudestaan, että olen Jeesukselle rakas, omana  itsenäni, ilman hirvittävää yrittämistä. Kaipaan kuulla Jeesuksen puhuvan minulle ja käyttävän minua työssään. Kaipaan elämän jakamista ja Jumalan johdatuksen etsimistä toisten uskovien kanssa. Jos jotain haluaisin olevan paremmin tulevana syksynä ja talvena, niin se on säännöllisesti kokoontuvan raamattu- ja rukousporukan löytäminen tai perustaminen.

Mikä on sinun kaipauksesi ja toiveesi Jeesukselta elämääsi tällä hetkellä? Kannattaa kertoa se hänelle ja vaikka jollekin luotetulle ihmiselle. Ja katsoa, mitä sitten tapahtuu.

Heli