Hoos. 11 1. Tim. 4

Hoos. 11

1. Tim. 4  Timoteuksen palveluvirka

Jotta pystyy toimimaan hyvin virassaan, on opittava huolehtimaan omasta hyvinvoinnista ja jaksamisesta. Paavali on huolissaan harhaopeista, jotka leviävät Efesossa. Niihin paras lääke on oikean opin opettaminen. Siksi Timoteukselle tärkein asia oli oikeassa uskossa pysyminen eksyttävistä hengistä ja opettajista huolimatta. Niinpä häntä kehotetaan harjoittamaan itseään oikeaan uskoon. Ruumiillisesta harjoituksesta, jota nykyisin pyritään tarjoamaan lääkkeeksi lähes jokaiseen vaivaan, on Paavalin mukaan hyötyä vain vähään, mutta uskosta kaikkeen.

 Paavali antaakin varsin kattavan listan ohjeista, joiden avulla Timoteus voi kasvaa uskossaan ja ihmisenä siten, että muutkin näkevät hänen edistyvän palvelutehtävässään. Kun opettaa toisia, niin itsekin oppii. Jumalan totuuden opettaminen ja noudattaminen vahvistaa ja vapauttaa. Isä haluaa lapsilleen hyvää: “Kaikki minkä Jumala on luonut, on hyvää, eikä siitä tarvitse hylätä mitään, kun se otetaan kiittäen vastaan” (4).

Uskon harjoittamiseen kuuluu hylätä jumalattomat ja joutavat tarut, jotka kieltävät menemästä naimisiin ja syömästä ruokia. Askeettisuudella ja paastolla voi tosin olla myös kasvattava vaikutus, josta esimerkkinä voinee mainita Jeesuksen erämaa-aika, kun hän meni erämaahan rukoilemaan, paastoamaan ja taistelemaan kiusauksia vastaan. Nyt ei puhuttu siitä, sillä tässä kohtaa puhutaan uskosta luopumisesta ja eksyttävien henkien seuraamisesta. Nykyilmiönä se voisi näkyä vaikka henkisyyden etsintänä muualta kuin Jumalan valtakunnasta. Keskisuomalaisesta sai lukea 30.7.2022 uutisotsikkoina mm. sitä, miten ”Keski-Suomen nuoriso hurahti magiaan ja kristalleihin” ja  “Vaatiiko noituus ammattitutkinnon?”. 

Uskon harjoittamiseen kuuluu myös hyvän esimerkin antaminen toisille ja Jeesuksen oppilaana eläminen. Oman elämän todistus rakkaudesta, uskosta ja puhtaudesta ovat hyveitä, joiden tulisi ohjata elämää. Pyhät kirjoitukset ja armolahjojen käyttö edistävät sekä omaa että seurakunnan kasvua suhteessa Jumalaan. 

Uskon harjoittamisen haasteeksi tuli itselleni kutsu päivittäiseen Jumalan läsnäolon hakeutumiseen Himoksen puhetta kuunnellessani. Nuoruuden hiljaiset hetket ovat lyhentyneet luvattoman lyhyiksi, ja koin kehotusta parannukseen tässä asiassa. Jumala minua siinä auttakoon!

Juha