Hagg. 2, Joh. 4

Hagg. 2

Joh. 4

Jeesuksen ja samarialaisen naisen kohtaamisessa on varsin mielenkiintoinen kohta, jossa Jeesus sanoo, että Isä tahtoo sellaisia rukoilijoita, jotka rukoilevat ”hengessä ja totuudessa” (jakeet 23-24). Mitähän tämä mahtaisi tarkoittaa?

Itselleni tulee mieleen toinen evankeliumien kohta (Matt. 22:29, vrt. Mark. 12:24): ”Jeesus vastasi heille: ’Te kuljette eksyksissä, koska ette tunne pyhiä kirjoituksia ettekä Jumalan voimaa.'” Jos emme sitoudu Raamattuun ja sen ilmoitukseen eikä meillä ole ymmärrystä Jeesuksen lahjaksi antamasta syntien sovituksesta emmekä elä Jumalan valtakunnan ja Pyhän Hengen todellisuudessa, niin on käytännössä mahdotonta rukoilla hengessä ja totuudessa.

Hyvä uutinen on, että saamme kaikki rukoukseen tarvittavat asiat lahjaksi, kun käännymme Jeesuksen puoleen. Jeesus antaa meille synnit anteeksi ja Pyhä Henki tekee Raamatun sanan ja rukouksen meille eläväksi. Ei tarvitse itse pinnistellä, vaan voi yksinkertaisesti pyytää: ”Tule Herra Jeesus! Tule Pyhä Henki!” Voi olla vain ihan hiljaa, jos ei itselle tule mitään mieleen. Omasta kokemuksestani voi todeta, että yleensä kyllä alkaa tulla monenlaisia asioita mieleen. Vaikeinta tässä taitaa olla pysähtyminen. Ei näiden hetkien tarvitse edes olla kovin pitkiä. Pienikin hetki voi olla hyvin merkityksellinen, kun Pyhä Henki johdattaa.

Pekka