1. Moos. 40 Matt. 11

1. Moos. 40

Matt. 11

Johannes Kastaja oli valmistanut tietä Jeesukselle. Hän kastoi Jeesuksen ja hän sanoi Jeesuksen olevan Jumalan Karitsa, joka ottaa pois maailman synnin, Joh 1:29. Johannes oli se, joka näki Jeesuksen aseman ja merkityksen jo ennen Jeesuksen julkista toimintaa. Tässä luvussa Johannes on vankilassa ja lähettää opetuslapsensa kysymään Jeesukselta, että oletko sinä se, jonka oli määrä tulla vai pitääkö meidän odottaa toista. Hämmentävä kysymys Johannekselta.

En ole tähän kohtaan kiinnittänyt aiemmin huomiota, mutta se on ollut mielessä viime viikkoina kuunneltuani erään puheen. Puhuja nimittäin esitti arvion, että Johannes oli siinä mielessä oman aikansa lapsi, että hänkin ehkä odotti muiden lailla Jeesuksen muuttavan kansan tukalan tilanteen ulkonaisesti paremmaksi. Herodes oli edelleen vallassa ja Johannes itse vankilassa. Johannes oli tehnyt valtaisan työn Jumalan valtakunnan näkökulmasta, mutta oli kaiken jälkeen vankilassa ja syrjässä tapahtumien keskipisteestä. Ehkä Johannes oli odottanut jotain muuta.

Johannes Kastajan tilanne voi olla tuttu jossain vaiheessa myös meille. Saatamme pettyä siihen, että Jeesus ei ole muuttanut tilannettani paremmaksi. Jeesus ei näytä tuovan sellaista menestystä, jota olin odottanut. Tähän liittyy jollain tavalla myös edellisen luvun opetus vainojen kestämisestä. 

Luvun loppu on lohdullinen. Voimme tulla lempeän ja nöyrän Jeesuksen luokse kaikissa tilanteissa. Hän antaa levon ja rauhan kaikkien kysymyksien keskelle.

Mika