Ps. 19 Room. 9

Ps. 19

Room. 9

Kirjeen luvuissa 9 ja 10 keskitytään juutalaisten asemaan Jumalan suunnitelmissa. Jumala on valinnut toimia tuon kansan kautta ja siksi Jeesus syntyi juutalaisen kansan jäseneksi. Jumala tulee toteuttamaan omat suunnitelmansa Israelin kansan elämässä, vaikka he ovatkin kansana olleet uskottomia Jumalalle.

Luvun loppuosassa kiteytyy Jumalan suunnitelmat Israelin suhteen. Vieraat kansat (joihin mekin kuulumme) eivät tavoitelleet vanhurskautta, mutta saivat sen lahjana. Me pelastumme uskosta Jeesukseen, kuten tämän viikon teksteissä on monessa kohtaa tullut todettua. Israelilaiset lähtivät tekojen tielle ja siihen he kompastuivat. 

Kuulin äskettäin mielenkiintoisen opetuksen armon ja lain vaikutuksista ihmisen elämään. Luukkaan evankeliumin luvussa 18 kerrotaan rikkaasta nuorukaisesta, joka kysyi Jeesukselta, että mitä hänen tulisi tehdä pelastuakseen. Jeesuksen vastaus tuntuu kovalta ja epäreilulta. Jeesus käski nuorukaista myymään koko omaisuutensa ja antamaan rahat köyhille. Jeesuksen sanojen taustana on kuitenkin nuorukaisen kysymys. Hän halusi kelvata Jumalalle täyttämällä lain ja tekemällä hyvää. Luvusta voi päätellä, että nuorukainen ei myynyt omaisuuttaan, se oli liian iso vaatimus. 

Seuraavassa luvussa Jeesus vierailee toisen rikkaan miehen, Sakkeuksen, kotona. Jeesus halusi olla Sakkeuksen ystävä ja se kelpasi Sakkeukselle. Paljon vääryyttä tehnyt mies muuttui rakastavassa ja armahtavassa ilmapiirissä. Hän halusi lahjoittaa puolet omaisuudestaan köyhille ja nelinkertaisesti niille, joilta oli vääryydellä ottanut liikaa veroja. Armo vaikutti sen, mihin laki ei pystynyt. 

Mika