4 Moos. 21 Luuk. 22

4 Moos. 21

Israelin kansa valitti jälleen. Nyt valitus kohdistui veden lisäksi ruokaan. Jumala huolehti kansan ruokailuista manna-ihmeen kautta. Manna kesti yhden päivän ja tämä ihme toistui päivittäin. Valitus johti tilanteeseen, jossa Jumala salli myrkkykäärmeiden purra kansaa. Monia kuoli puremiin. Tuossa tilanteessa kansa tajusi tehneensä väärin ja katui syntejään. 

Jumalan vastaus synnintunnustukseen oli erikoinen: Mooseksen tuli tehdä pronssikäärme ja nostaa se tangon päähän. Jokainen, joka katsoi pronssiseen käärmeeseen, pelastui  käärmeiden myrkyltä.  Raamattu on kokonaisuus, jossa Vt avautuu Ut:n kautta. Jeesus otti esille Mooseksen tekemän pronssikäärmeen ja vertasi sitä itseensä, Joh 3:14-16. 

Kun Mooses teki pronssisen käärmeen, niin se oli samanlainen kuin myrkylliset käärmeet. Kun Jeesus ristiinnaulittiin, niin Jumala teki Hänet synniksi meidän puolestamme. “Kristukseen, joka oli puhdas synnistä, Jumala siirsi kaikki meidän syntimme, jotta me hänessä saisimme Jumalan vanhurskauden.” 2 Kor 5:21. Jeesus ei itse tehnyt syntiä, mutta Jumala laittoi meidän syntimme Hänen päällensä.

Mietin vielä kansan tilannetta erämaassa. Käärmeen puremilta parantumiseen riitti katsominen pronssiseen käärmeeseen. Siinä ei tutkittu kunkin taustaa ja tekemisiä. Pronssista käärmettä katsoi hyvin erilaisia ihmisiä. Pelkkä katsominen riitti. Sama pätee uskossa Jeesukseen. Riittää kun tunnustaa tarvitsevansa anteeksiantamusta. Riittää kun tunnustaa sen, että Jeesus on kuollut ristillä minunkin puolestani. 

Luuk. 22

Jeesuksen rukoushetki on koskettava. Siinä Jeesus kävi läpi hiljaisen viikon tapahtumat ja valmistautui kohtaamaan ne. Hän rukoili Isää, jolla olisi ollut valtuudet pelastaa hänet ristinkuolemalta.  Kyse oli kuitenkin Isän ja Pojan suunnitelmasta, joka tuli toteuttaa. Jeesus taipui Isän tahtoon. Silloin kun me kamppailemme sen asian kanssa, että rukouksiimme ei vastata, niin on hyvä palata Jeesuksen rukoustaisteluun Getsemanessa. Jeesus ja Isä ovat lähellä silloinkin, kun vastausta ei kuulu tai se ei ole meidän toiveittemme mukainen. 

Mika