Tuom. 7, 1. Joh. 1

Tuom. 7

Taas tätä Jumalan logiikkaa. Jumala selvästi haluaa näyttää, että hän on liikkeellä, eikä ihmisen voima. Israelin 33 000 miehen armeija karsitaan erikoisella prosessilla 300 miehen armeijaksi ja sillä sitten lähdetään hyökkäykseen. Midianilaisten leirissä on sen sijaan väkeä ”kuin heinäsirkkoja” ja kameleitakin on ”kuin hiekkaa meren rannalla”. Oleellista ei ole se, kummalla on enemmän inhimillistä voimaa, vaan se, kenen puolella Jumala on. Israel karkottaa viholliset.

”Jos Jumala on meidän puolellamme, kuka voi olla meitä vastaan?” (Room. 8:31)

1. Joh. 1

Johanneksen kirjoitus on usein asioiden, välillä korkealentoistakin, ”teologista pyörittelyä”. Kirjeensä alussa hän sitoo kuitenkin kaiken konkreettiseen todellisuuteen. Hän puhuu Jeesuksesta, ”elämän Sanasta”, jonka hän on nähnyt omin silmin ja jota hän on koskettanut omin käsin. Tämä on Johanneksen julistuksen pohjana.

Sitten hän alkaa kirjoittaa hengellisistä lainalaisuuksista, joihin kaikki tämä johtaa. Toisaalta hän viittaa koko ajan näihin konkreettisiin asioihin: Jeesuksen ”veri puhdistaa meidät kaikesta synnistä”. Jeesuksen veri vuosi konkreettisesti ristillä. Kuitenkaan tuon veren vaikutukset eivät jääneet ristille. Jeesuksen veren vaikutukset ovat voimassa joka hetki ja tänäkin päivänä. Näihin vaikutuksiin pääsemme kiinni tunnustamalla syntimme ja vaeltamalla valossa. Jeesuksen veren kautta meidät on vanhurskautettu.

Yksi englanninkielinen opettaja kuvasi mitä vanhurskautettu (justified) tarkoittaa. Justified = just as if I had never sinned. Jeesuksen veri puhdistaa meidät niin puhtaaksi, kuin emme olisi koskaan tehneet syntiä. Jeesus ei koskaan tenhyt syntiä ja me saamme itseemme Jeesuksen vanhurskauden. ”Kristukseen, joka oli puhdas synnistä, Jumala siirsi kaikki meidän syntimme, jotta me hänessä saisimme Jumalan vanhurskauden.” (2. Kor. 5:21)

Topi