Ps. 68, Matt. 16

Ps. 68

Matt. 16

Puheellamme ja sanoillamme on tärkeä merkitys itsellemme ja kuulijoille. Hyvistä sanoista esimerkkinä tartuin luvussa kohtaan, jossa käydään kirkkohistoriaankin vaikuttanut merkittävä keskustelu. Jeesus lähestyi oppilaitaan tehtävänsä kannalta tärkeällä kysymyksellä:” Kuka minä teidän mielestänne olen”? Pietari vastasi hänelle “Sinä olet Messias, elävän Jumalan poika”! Tämä tunnustus oli Jeesukselle tärkeä. Hän sanoo rakentavansa kirkkonsa tälle tunnustuksen kalliolle. Se, että Pietari on ymmärtänyt tämän, on Jumalan työtä. Hän on nähnyt ja kuullut ja ottanut vastaan, ja sillä tavoin Jumala on luonut uskon hänen sydämeensä. Näin sitä uskoon tullaan kai vieläkin?

Tämän uskontunnustuksen jälkeen tapahtuu odottamattomia asioita. Aluksi Jeesus julisti Pietarin autuaaksi. Sitten Jeesus antaa Pietarille taivasten valtakunnan avaimet, papillisen kutsumuksen jatkaa Jeesuksen työtä ja tehtävää. Kirkkoisä Augustinus kirjoittaa tästä näin: ”Kirkko on saanut taivasten valtakunnan avaimet, jotta siinä toteutuisi Kristuksen veren ja Pyhän Hengen vaikutuksen kautta syntien anteeksisaaminen. Tässä kirkossa sielu, joka oli synnin tähden kuollut, herää jälleen eloon, elämään Kristuksen kanssa, jonka armo on meille pelastanut.”

Sitten Jeesus alkaa yllättäen puhua omasta kärsimyksestään ja kuolemastaan. Opetuslasten odotukseen Jeesuksen seuraamisesta ei tällainen puhe oikein sopinut. Kai heidänkin messiasodotus oli enemmän poliittisen vallan kuin Jumalan valtakunnan näköinen. Pietari reagoi  nopeasti pääsi taas yllättämään ryhtyen nuhtelemaan Jeesusta. Äsken Pietaria sanottiin autuaaksi, nyt Jeesus sanoo rajusti: ”Väisty tieltäni, Saatana.” Äsken Pietari oli kallio, nyt hän oli pahennukseksi. Hänen äskeinen tunnustuksensa oli Jumalan hänelle ilmoittama. Nyt hänen ajatuksensa eivät ole Jumalan, vaan ihmisten ajatuksia. 

Meidät on myös kutsuttu tunnustamaan uskoamme ja myös kärsimään ja näkemään vaivaa opetuslasten tekemisessä. Saamme kantaa yhteistä iestä Jeesuksen kanssa ja kulkea yhtä matkaa hänessä. Näin kadottaessamme oman elämämme saamme löytää uuden Jeesuksen yhteydessä, häntä katsellen ja seuraten. “Jokainen, joka on Kristuksessa, on siis uusi luomus. Vanha on kadonnut, uusi on tullut tilalle! (2.Kor 5:17)

Ps. 68:20-21 “Ylistetty olkoon Herra päivästä päivään. Meitä kantaa Jumala, meidän apumme. Jumala on meille pelastuksen Jumala. Herra, Herra pelastaa kuolemasta.”

Juha