1. Sam. 13, Apt. 5

1. Sam. 13

Ensimmäisen Samuelin kirjan 13. luku kertoo Saulin rikkomuksesta Gilgalissa filistealaisten uhatessa Israelia. Saul rikkoi Jumalan käskyä ja Samuelin antamaa ohjetta (10:8) vastaan alkaessaan uhrata yksin. Saulilla oli todennäköisesti motiivinaan tehdä paineen alla edes jotain, mutta olosuhteet eivät oikeuttaneet Saulin tekoa. Oletko sinä ollut tilanteessa, jossa tuntuisi helpoimmalta toimia Jumalan tahdon vastaisesti? Jos et, olen lähes varma, että päädyt vielä sellaiseen tilanteeseen. Elämä syntiinlangenneessa maailmassa on väistämättä usein sellaista, että meidän olisi helpompaa tehdä syntiä kuin toimia oikein. Onneksi voimme kuitenkin rukoilla joka päivä sitä, että saisimme voimaa noudattaa Jumalan tahtoa. Ja onneksi voimme olla varmoja, että Jumala tietää, miten vaikeaa se joskus on. Kysy vaikka Jeesukselta Getsemanessa.

Apt. 5

”Siksi annan teille nyt tämän neuvon: jättäkää nämä miehet rauhaan, antakaa heidän olla. Jos tämä heidän ajamansa hanke on lähtöisin ihmisistä, se kukistuu itsestään. Jos se taas on Jumalasta, te ette pysty heitä kukistamaan.” (Jakeet 38-39) Olen miettinyt viimeisen vuoden sisään paljon erilaisia yhteiskunnallisia liikkeitä, jotka herättävät minussa ahdistusta: pelkään niiden johtavan ihmisiä entistä syvemmälle suohon. En halua sen tarkemmin sanoa, että jokin liike olisi selvästi Jumalan asialla, siinä missä toinen olisi sitä vastaan, mutta olen saanut lohtua siitä ajatuksesta, että kaikki, mikä ei ole Jumalan mielen mukaista, kaatuu lopulta omaan mahdottomuuteensa. Jos ihmiset vievät hyvää tarkoittaessaan läpi esimerkiksi Jumalan tahdon vastaisia lakeja, on väistämätöntä, että jossain vaiheessa huomataan, ettei tämä ollutkaan oikea ratkaisu. Jumala nimittäin tuntee meidät parhaiten, eikä Hän ole antanut käskyjään turhaan. Toki kuitenkin voi käydä niin, että yhteiskunnallisen prosessin tuloksena ehtii syntyä suuri määrä Jumalan tahdon rikkomisesta syntyvää tuskaa. Tältä meidän tulee rukoilla varjelusta. Samoin uskon, että jokainen, joka Raamattua lukiessaan ja Jumalaa rukoillessaan kokee nöyrää ja muita kunnioittavaa kutsumusta nousta itse barrikadeille, on ehdottomasti sinne tervetullut.

Esteri