2. Sam. 5, Apt. 28

2. Sam. 5

Apt. 28

Paavali saapui Roomaan todennäköisesti vuonna 61 jKr. Hän sai opettaa ja julistaa rauhassa kaksi vuotta. Näinä vuosina 61-63 hän kirjoitti Kolossalaiskirjeen, Efesolaiskirjeen, Kirjeen Filemonille ja Filippiläiskirjeen.

Tämän jälkeen Raamatusta ei löydy tietoa siitä, miten Paavalin loppuelämä meni. Siitä ollaan yhtä mieltä, että hän kärsi marttyyrikuoleman Roomassa, mutta oliko se vuonna jo vuonna 63 vai vasta vuonna 67? Joidenkin lähteiden mukaan Paavali matkusti Espanjaan vuonna 63. Vuosina 64-66 hän olisi käynyt Kreetan, Vähä-Aasian, Makedonian ja Kreikan seurakunnissa. Vuonna 67 hän olisi toistamiseen vankina Roomassa ja kärsisi marttyyrikuoleman.

Varmuudella emme siis voi asiaa tietää. Joka tapauksessa Paavali kuoli uskonsa tähden. Vainoajasta tuli vainottu. Hänen elämäntarinansa on hyvin puhutteleva. Hänen opetuksistaan ja kirjoituksistaan saamme ammentaa paljon ymmärrystä ja viisautta omaan elämäämme. Hän oli rakas veljemme, jonka saamme tavata taivaan kirkkaudessa. Mistähän silloin jutellaan?

Pekka